Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Sober huwelijk, lagere leges in Harderwijk

Trouwen in Harderwijk is tijdelijk een stuk goedkoper gemaakt nu het door corona allemaal soberder moet. De zogenoemde leges zijn verlaagd.

Veel bruidsparen hebben hun trouwdatum geannuleerd of uitgesteld als gevolg van de maatregelen rond het coronavirus, ook in Harderwijk. Een deel van de trouwlocaties is bovendien niet meer toegankelijk. Alleen in het Huis van de Stad worden nog huwelijken voltrokken. 

Door de maatregelen als afstand houden, een beperkt aantal aanwezigen en de onmogelijkheid tot feliciteren heeft dat echter ‘een erg sobere uitstraling’ gekregen, vinden burgemeester en wethouders. Dat past volgens het college niet bij het reguliere legestarief dat in rekening wordt gebracht. 

De huwelijksparen krijgen - voorlopig tot 1 juni - geen nota met de gebruikelijk 346,75 euro aan leges. Zij betalen een verlaagd tarief van 100 euro.  

In totaal waren er vanaf 1 april tot 1 juni 40 huwelijken gepland in Harderwijk. Daarvan worden 23 verzet of vooralsnog uitgesteld; 17 huwelijken gaan door, in de sobere versie voor het verlaagde bedrag..

Opgesplitst

Een verlaging van de leges (325,50 euro) is in Putten niet aan de orde, meldt een woordvoerder. Tot 1 juni staan nog veertien huwelijken in het boek. 

Voor sommige mensen verandert er niets, omdat ze toch al met een beperkt aantal genodigden naar de trouwzaal zouden komen. Vijf aanstaande bruidsparen hebben de ceremonie opgesplitst, aldus de woordvoerder. Die trouwen nu met louter getuigen en komen later dit jaar of volgend jaar terug met een groter gezelschap. Hiervoor berekent de gemeente geen extra tarief.

Ook de gemeente Ermelo heeft geen gewijzigde tarieven voor huwelijken; dat kost doordeweeks in het gemeentehuis 360 euro. Tot 1 juni zijn nog negentien huwelijken gepland, waarvan er zeven gratis op maandag zijn. Vijf huwelijken zijn geannuleerd en tien zijn verschoven.

Veluwe