Volledig scherm

Sonneheerdt keert terug in Ermelo

ERMELO - De naam Sonneheerdt is terug in Ermelo. Dat werd gisteren duidelijk bij de opening van de nieuwbouw op het terrein van blindeninstituut Bartiméus aan de Putterweg. Minister Donner was gisteren in Ermelo uitgenodigd om de opening te verrichten. Hij onthulde de benaming 'Sonneheerdt', die op de gevel boven de ingang prijkt.

Blindeninstituut Sonneheerdt in Ermelo fuseerde in januari 2006 met Bartiméus uit Doorn. Hoewel aanvankelijk de dubbele naam Bartiméus-Sonneheerdt werd gevoerd, bleek dat in de praktijk lastig te werken. Daarom besloot Bartiméus april vorig jaar 'Sonneheerdt' uit de benaming te schrappen. De organisatie liet toen echter al weten de naam Sonneheerdt toch een plek te willen geven. Die belofte is nu ingelost.

Gekozen werd voor de nieuwbouw op het Bartiméus-terrein in Ermelo. Het gebouw heeft volgens Bartiméus de karakteristieke uitstraling van het eerste 'Sonneheerdt Tehuis voor blinden' dat tot 1988 op dezelfde plek heeft gestaan.

In het gisteren geopende gebouw is onder meer Proson gevestigd, de sociale werkvoorziening die onder Bartiméus valt. Het bezoek van de minister van sociale zaken en werkgelegenheid was dan ook een goede gelegenheid om aandacht te vragen voor de positie van jongeren met een beperking, die zich willen ontplooien op de arbeidsmarkt. Donner stelde vast dat Bartiméus met dit nieuwe gebouw jongeren een kans geeft om zich op de arbeidsmarkt voor te bereiden.

Een gebouw dat volgens Donner en T. Witteveen, voorzitter van de raad van bestuur van Bartiméus, een terechte naam heeft gekregen. Een naam waarin het respect voor het verleden en de oprichters van Sonneheerdt tot uitdrukking is gebracht.

Veluwe