Steeds minder discotheken in Gelderland

Gelderland telt steeds minder discotheken. Waren er in 2008 nog 32 feestpaleizen, verspreid over de provincie; in 2017 zijn dat er nog maar 19. Deze ontwikkeling is overigens geheel in lijn met de landelijke trend. In het hele land zijn steeds minder discotheken te vinden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Van Spronsen en Partners. De daling zou het gevolg zijn van het toenemende aantal dancefestivals. Jaarlijks worden er circa 170 dance events georganiseerd, tegenover 130 in 2012. De behoefte aan disco's is hierdoor afgenomen, zo concluderen de onderzoekers.

Goed zoeken

Vijftien tot twintig jaar geleden waren discotheken nog ongekend populair. De Stunt in Epe, Starlight in Nijkerkerveen, d'Aesculaap in Heerde; deze uitgaansgelegenheden trokken wekelijks duizenden bezoekers. Anno 2017 moet je in deze regio echter goed zoeken naar discotheken. Harderwijk heeft nog Harder's Plaza, maar die gaat eind dit jaar de deuren sluiten. Daarmee wordt de spoeling in dit gebied wel erg dun. De enige traditionele disco die overblijft, is The New Break in 't Harde.

Weinig

Op dit moment telt Nederland nog 174 discotheken, tegen 226 in 2007. De meest spectaculaire daling is zichtbaar in Zuid-Holland. Deze provincie telde in 2008 nog de meeste clubs van Nederland, in totaal 56, maar tien jaar tijd daalde dit aantal fors tot slechts 25.

Volledig scherm
Discotheek d'Aesculaap in Heerde © Vakfoto van der Beek

Veluwe