Steeds minder discotheken in Gelderland

Gelderland telt steeds minder discotheken. Waren er in 2008 nog 32 feestpaleizen, verspreid over de provincie; in 2017 zijn dat er nog maar 19. Deze ontwikkeling is overigens geheel in lijn met de landelijke trend. In het hele land zijn steeds minder discotheken te vinden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Van Spronsen en Partners. De daling zou het gevolg zijn van het toenemende aantal dancefestivals. Jaarlijks worden er circa 170 dance events georganiseerd, tegenover 130 in 2012. De behoefte aan disco's is hierdoor afgenomen, zo concluderen de onderzoekers.

Goed zoeken

Vijftien tot twintig jaar geleden waren discotheken nog ongekend populair. De Stunt in Epe, Starlight in Nijkerkerveen, d'Aesculaap in Heerde; deze uitgaansgelegenheden trokken wekelijks duizenden bezoekers. Anno 2017 moet je in deze regio echter goed zoeken naar discotheken. Harderwijk heeft nog Harder's Plaza, maar die gaat eind dit jaar de deuren sluiten. Daarmee wordt de spoeling in dit gebied wel erg dun. De enige traditionele disco die overblijft, is The New Break in 't Harde.

Weinig

Op dit moment telt Nederland nog 174 discotheken, tegen 226 in 2007. De meest spectaculaire daling is zichtbaar in Zuid-Holland. Deze provincie telde in 2008 nog de meeste clubs van Nederland, in totaal 56, maar tien jaar tijd daalde dit aantal fors tot slechts 25.

Volledig scherm
Discotheek d'Aesculaap in Heerde © Vakfoto van der Beek
 1. Verlaat verdriet geen taboe in Harderwijk: praten over uitgestelde pijn van ouderverlies in de jeugd
  PREMIUM

  Verlaat verdriet geen taboe in Harderwijk: praten over uitgestel­de pijn van ouderver­lies in de jeugd

  Beiden spreken uit eigen ervaring en alle twee willen ze niets anders dan het delen met anderen. Dus geven Désirée de Bruin (45) uit Harderwijk en Titia Liese (69) uit Nunspeet samen een lezing over ‘verlaat verdriet’. Een thema-avond over de pijn, de gevolgen en de erkenning van het verdriet dat mensen ervaren als ze voor hun 21ste al een of beide ouders zijn verloren door overlijden.
 2. Politie Harderwijk vindt zwijgende verwarde vrouw langs A28 die bang is voor mannen
  PREMIUM

  Politie Harderwijk vindt zwijgende verwarde vrouw langs A28 die bang is voor mannen

  Hoe ga je om met een verwarde vrouw die langs de snelweg A28 zit, niks zegt en je niet aankijkt? Die vraag moesten twee agenten van de politie in Harderwijk gistermiddag zien te beantwoorden nadat zij zo'n melding kregen. De oplossing bleek in het vragen van snoepjes te liggen, zo geeft wijkagent Alex Braakenburg een stukje inzicht in de werkwijze. Hijzelf bleek achteraf van het verkeerde geslacht te zijn om tot de vrouw door te dringen.

Veluwe