Volledig scherm
© RGBStock

Stichting Proo sluit drie scholen op Noord-Veluwe

HARDERWIJK/PUTTEN/VAASSEN - Stichting Proo heeft besloten om drie van haar basisscholen te sluiten. Het gaat om de Fonkelsteen in Harderwijk, Klein Schovenhorst in Putten en Montessorischool in Vaassen. Na dit schooljaar valt het doek voor de drie onderwijsinstellingen.

Bestuursvoorzitter Berend Redder noemt het besluit 'pijnlijk maar noodzakelijk'.

Bevolkingskrimp
"Deze regio krijgt de komende decennia te maken met bevolkingskrimp. Het aantal leerlingen op de Noord-Veluwe daalt in de periode 2011-2020 met 30 procent, wat neerkomt op ruim duizend scholieren." Die terugloop kan volgens Redder niet zonder gevolgen blijven. Minder leerlingen betekent simpelweg dat er minder klaslokalen nodig zijn. Daarom heeft Stichting Proo besloten om drie van haar vestigingen te sluiten.

Al jaren teruglopende leerlingenaantallen
Dat de keuze is gevallen op de Fonkelsteen, Klein Schovenhorst en de Montessorischool is omdat deze onderwijsinstellingen de laatste jaren al te maken hadden met teruglopende leerlingenaantallen. Er vallen volgens Redder overigens geen ontslagen. De docenten en het ondersteunde personeel worden overgeplaatst naar één van de andere scholen die aangesloten zijn bij Stichting Proo.

Hulp bij vinden nieuwe school
De leerlingen en ouders krijgen hulp bij het vinden van een nieuwe school. "Dat kan één van de onderwijsinstellingen van Proo zijn. Maar als de voorkeur uitgaat naar een andere school, één die bijvoorbeeld dichter bij huis zit, dan is dat ook geen probleem."

Veluwe