Volledig scherm
Ruud Goijaerts controleert de houdbaarheid van de producten in de huidige Voedselbank in Harderwijk. © Ruben Schipper

Subsidie blijft (nog) uit voor nieuwbouw Voedselbank Harderwijk

Het is nog lang niet zeker of de Voedselbank Harderwijk straks over een nieuw en groter pand kan beschikken. Volgens het bestuur van de Voedselbank is een Harderwijkse ondernemer bereid om een geheel nieuw pand voor hen te bouwen. De inrichting van dat gebouw moet echter door een andere partij worden gefinancierd. De gemeenteraad van Harderwijk staat vooralsnog niet te springen om geld in het project te steken.

Annemarie van Voornveld, penningmeester van de Voedselbank, probeerde donderdag tijdens de begrotingsvergadering subsidie los te peuteren bij de gemeenteraad van Harderwijk. Zij vertelde over het aanbod van de ondernemer die een pand wil bouwen en ‘om niet’ wil verhuren aan de Voedselbank. Van Voornveld legde ook uit waarom een groter pand nodig is. Nu staan de cliënten vaak in de rij voor een pakket. Die rij strekt zich uit tot buiten het pand. Mensen die uit armoe aangewezen zijn op een voedselpakket staan te kijk voor elke passant.

Verder beschikt het huidige pand over te weinig opslagruimte en is de koelcel te klein. Van Voornveld wees er nadrukkelijk op dat de stichting vanaf de oprichting in 2006 nooit een beroep op de gemeente heeft gedaan. ,,Dit is de eerste keer.’’

De Voedselbank vraagt om vier ton, uitgesmeerd over vijftien jaar. Ze huren nu een pand dat eigendom is van ondernemer Nico van Hoegee. De Voedselbank betaalt geen huur en zelfs de onderhouds- en verwarmingskosten worden door de ondernemer gedragen. Direct naast het huidige pand – gelegen op industrieterrein Lorentz – is ruimte voor een nieuw en groter pand. Volgens het bestuur van de Voedselbank wil Van Hoegee wel bouwen, maar geld voor een koelcel, zonnepanelen, een warmtepomp en kantoormeubilair moet ergens anders vandaan komen.

Aanbod

Desgevraagd houdt Van Hoegee zich op de vlakte. Hij wil ontkennen noch bevestigen dat hij de stichting een aanbod heeft gedaan. ,,Op het moment dat ik zeg dat ik bereid ben een nieuw pand te bouwen, stap ik een lijn over. Als ik die lijn eenmaal gepasseerd ben kan ik moeilijk meer terug’’, zo houdt hij het vaag.

Het verzoek om een jaarlijkse bijdrage van 26.499 euro, vijftien jaar lang, werd donderdag middels een amendement ingediend door PvdA, GroenLinks, SGP en D66. Het amendement werd uiteindelijk niet in stemming gebracht. De raadsfracties willen eerst een beter onderbouwd voorstel zien alvorens een besluit te nemen.

Direct nadat Van Voornveld haar pleidooi had gehouden vroeg PvdA-woordvoerder Wilco Bos ,,in hoeverre een bijdrage van de gemeente noodzakelijk is voor het doorgaan van het nieuwbouwplan?’’ Van Voornveld: ,,Ik durf daar geen antwoord op te geven. Maar als de gemeente niks doet, denk ik wel dat het spannend wordt.’’

Dertien jaar Voedselbank

De Voedselbank Harderwijk bestaat dertien jaar. Ze is opgericht in oktober 2006, vier jaar nadat in Rotterdam de eerste Nederlandse Voedselbank gestalte kreeg. Het initiatief komt van de grond doordat veel mensen zich boos maken over voedselverspilling terwijl er tegelijkertijd veel gezinnen zijn waar een tekort aan voedsel is. In Harderwijk zijn in die startfase Diane Dirksen en Anje en Elise Schuuring de drijvende krachten. 

Deelde de Voedselbank in de begintijd slechts vijf pakketten uit, tien jaar later was dat gegroeid tot 185 pakketten. Ermelo en Putten hadden zich inmiddels aangesloten bij de Harderwijkse stichting. 

Nu, in 2019, worden er wekelijks meer dan 200 pakketten uitgedeeld. Circa 600 mensen worden hierdoor bereikt. In het begin werden de pakketten ingepakt in het gebouw van de Baptistengemeente aan de Handelsweg. In 2011 besluit Nico van Hoegee van Betecom een pand voor zijn eigen bedrijf te bouwen, met daaraan gekoppeld een flinke opslagruimte voor de Voedselbank. Die ruimte is nu, volgens het stichtingsbestuur, te krap geworden.

  1. Kerstbomenverkoop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’
    PREMIUM
    Poll

    Kerstbomen­ver­koop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’

    Dág Sinterklaasje, welkom kerstboom: deze week komt de verkoop flink op gang. Het zijn de weken waarin een bedrijf als Tuinland met vestigingen in Zwolle en Wilp zo’n 25 procent van zijn jaaromzet draait. ,,Gelukkig krijgen we geen sneeuw, want dan scheelt ons dat enorm. Dan verkopen we minder bomen”, zegt André Eshuis, die zich namens het bedrijf met de verkoop van de kerstbomen bezighoudt.

Veluwe