Volledig scherm
Jeroen Schweitz: ,,je hoort tequila te behandelen als een goede wijn of whisky.’’ © Ruben Schipper

Tequila drink je niet als een shotje, hoe dan wél?

HARDERWIJK - Zout, tequila en citroen. Likken, achterover slaan en zuigen. Bij Jeroen Schweitz (47) uit Hierden sterft er van binnen iets als hij mensen hun tequila zo ziet drinken. De Mexicaanse likeur is volgens hem namelijk een kwaliteitsproduct, dat je hoort te behandelen als een goede wijn of een excellente whisky.

Tegelijkertijd beseft hij dat de goedkope rommel die in de gemiddelde Nederlandse kroeg wordt geschonken, zich daar niet voor leent. Dat is ook de reden dat hij negen jaar geleden besloot om zelf maar échte Mexicaanse tequila te gaan importeren. Zijn bedrijf, Tequila Unlimited, is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste importeurs van tequila in Europa.

Tequila drinken mensen om dronken te worden, niet omdat het lekker is, toch? „Dat komt doordat ze nog nooit échte Mexicaanse tequila hebben gedronken. In de meeste cafés in Nederland wordt namelijk nog steeds alleen maar shit-tequila geschonken. Je weet dat je goed zit als er ‘100 procent agave’ op de fles staat."

Kroegen
In steeds meer kroegen wordt 100 procent agave tequila geschonken. Vooral in de grote steden. Van de 50 populairste bars in Amsterdam, heb ik er 35 als klant. Ook de barmannen snappen dat je beter een goed product kan schenken, in plaats van rommel waar de klant koppijn van krijgt. En daar begint het mee. Als het barpersoneel om is, volgt de klant vanzelf.”

Hoe drink je dus wel tequila?
Het shotglas is taboe, evenals het zout en het schijfje citroen. Op aanraden van Jeroen Schweitz, waagt de verslaggever zich aan een flesje TU Tequila Reposado. Deze gelige tequila drink ik uit een sherryglas. Dat is een bewuste keuze. Volgens Schweitz moet de opening van het glas namelijk niet te groot zijn, want dan slaat het krachtige aroma van de tequila je hard in het gezicht. Is de opening echter te klein, dan ruik je niks, en dat gaat dan weer ten koste van de smaak. Daarom moet je echte Mexicaanse tequila ook niet uit een shotglas drinken. Dan is de drank weg voordat je smaakpapillen hun werk kunnen doen. In eerste instantie ben ik er huiverig voor om m’n neus boven het glas te houden. Ik heb namelijk nare herinneringen aan tequila. De geur blijkt echter verrassend zacht. Er lijkt kaneel in de tequila te zitten. Ook de smaak is niet wat ik ervan had verwacht. De tequila brandt niet in je keel, maar glijdt er soepel doorheen. Het is op geen enkele manier te vergelijken met de tequila die in de kroeg als shotje wordt verkocht. Een aanrader. „Weer een zieltje gewonnen”, lacht Schweitz.

Jamie Oliver
Schweitz staat niet alleen in zijn liefde voor goede tequila. Ook de populaire tv-kok Jamie Oliver is gek op een goede tequila. Kijk hieronder hoe hij zijn Margarita mixt.

The Margarita is a classic cocktail using that often misunderstood spirit, tequila. Here Jamie shows you how to make his perfectly balanced (and delicious!) Margarita using Cazadores Blanco tequila. Created in partnership with Bacardi. What cocktail recipes would you like to see on Drinks Tube? Leave a comment and let us know! Find the recipe for this cocktail and hundreds more you can make at home at the Mixed Cocktails website: http://po.st/BS7Hp9 Keep a party in your pocket with the Mixed Cocktails iPhone app here: http://po.st/IUoyKo Links from the video: Gennaro's Espresso Martini | http://goo.gl/MB9iOw More Cocktails | http://goo.gl/Pd2b4c -- Jamie Oliver's Drinks Tube: http://goo.gl/Fv9E2I Subscribe to Drinks Tube: http://goo.gl/FGu2D1 Twitter: http://goo.gl/Wd2apB Facebook: http://goo.gl/7fO8zU Instagram: http://goo.gl/RNbRfj More great recipes: http://www.jamieoliver.com #DrinksTube x Have fun and please drink responsibly. http://www.drinkaware.co.uk

Veluwe