Volledig scherm
© Thinkstock

Terrorist uit Harderwijk op nationale lijst

HARDERWIJK - De 34-jarige Mourad Laouachi is door het ministerie van Buitenlandse Zaken toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Hij kan daardoor niet meer bij zijn geld en andere tegoeden komen. Laouachi werd in 1982 geboren in Harderwijk, maar woont daar sinds de verhuizing van het gezin in 1995 niet meer.

De nationale terrorismelijst is geen opsporingslijst of lijst van meest gezochte terroristen. Als iemand wordt bijgeschreven op de nationale terrorismelijst worden zijn tegoeden bevroren. Ook is het voor familieleden en vrienden verboden om geld te geven. Wie het toch doet, kan een boete krijgen of zelfs een celstraf. Met deze maatregelen wil de overheid voorkomen dat terroristische activiteiten gefinancierd worden vanaf een Nederlandse bankrekening.

Vijftien nieuwe mensen
Donderdag zijn in totaal vijftien nieuwe namen van Nederlanders toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Op de nationale terrorismelijst staan nu in totaal 76 personen en 3 organisaties. Het merendeel van de personen is betrokken bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak. Het is onduidelijk wanneer Laouachi precies naar het front is vertrokken.

Europese Unie
Nederland deelt de lijst ook binnen de Europese Unie. „Het is van belang dat onze Europese partners ook weten welke personen een terroristische bedreiging vormen en tegen wie bevriezingsmaatregelen genomen moeten worden”, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Veluwe