Haar zus Christy (rechts) en dochter Petricia hebben het nog steeds moeilijk met de dood van Ineke.
Volledig scherm
PREMIUM
Haar zus Christy (rechts) en dochter Petricia hebben het nog steeds moeilijk met de dood van Ineke. © Ruben Schipper Fotografie

Vader van Ineke werkte in de asbestfabriek in Harderwijk en dat werd haar vijftig jaar later fataal

De gevaren van asbest zijn tegenwoordig wijd en zijd bekend. Hoe anders was dat in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. De vader van Ineke Bekema-Kruysdijk werkte in Harderwijk bij asbestfabriek Asbestona. Meer dan vijftig jaar later werd zijn werk zijn dochter alsnog fataal. Ze overleed drie jaar geleden op haar 68ste aan asbestkanker. ,,Asbest was overal. Op het werk en thuis.”

7 reacties

 • Dirk Brinkman

  2 weken geleden
  In de jaren 2o van de vorige eeuw was het al bekend dat asbest longkanker veroorzaakte, maar het was een goed isolatie en goedkoop bouwmateriaal als het vermengd werd met cement , vandaar dat het heel verzwegen werd want personeel was vervangbaar.
 • Henry Eisink

  2 weken geleden
  We moeten niet die automonteurs vergeten die jarenlang de remstof binnen kregen. In remblokken en voering zat ook asbest. Koppeling platen net zo. Daarnaar de afbraam en doorslijpschijven. Allemaal met asbest Die schijven slijtel ook en de stof komt in de lucht terecht. Heel wat van binnen gekregen.
 • henk dijk

  3 weken geleden
  vreselijk voor jullie .grote troep is het .
 • H Batterman

  3 weken geleden
  Tja, zeg het maar. Ik heb een zus gehad die op haar 51 ste is overleden aan longvlieskanker. Nooit met asbest gewerkt of in aanraking geweest en ook mijn vader heeft nooit met asbest gewerkt of is er mee in aanraking geweest. Wel werd vroeger veel afval gedumpt op zandpaden voor verharding. Artsen in het ziekenhuis zeiden dat longvlieskanker zelden voorkomt bij vrouwen die niet met asbest in aanraking zijn geweest maar dat het wel kan.
 • Henk Renzebrink

  3 weken geleden
  Achteraf kan alles verklaard worden. Natuurlijk wisten ze in de jaren 60/70 dat er risico's aan het werken met asbest verbonden waren maar iedereen meende dat dit zo'n vaart niet zou lopen, ook alle burgers trouwens niet. Iedereen maar dan ook iedereen gebruikte het in huis en schuur. Als je toen wist wat we nu weten, had niemand destijds asbest gebruikt. We weten ook al lang dat microplastics en andere stoffen levensgevaarlijk zijn maar gebruikten toch ook nog steeds allemaal.