Volledig scherm
Kreeft Louis. © ANP

Van kerstdiner geredde megakreeft Louis uit Dolfinarium overleden

videoLouis is dood. De megakreeft uit het Dolfinarium is vorige week onverwachts overleden. Het stokoude dier werd vlak voor Kerst nog van de dood gered.   

Volgens een woordvoerder van het Dolfinarium is het gissen wat de doodsoorzaak van het dier is. ,,Dat kan verschillende oorzaken hebben." Louis wordt nu voor onderzoek overgebracht naar het NIOZ op Texel. Het Dolfinarium verwacht niet dat ze daar kunnen achterhalen wat die doodsoorzaak is. ,,Ze hopen daar wel de leeftijd vast te kunnen stellen."

In de pan

Het leek erop dat Louis de kerst niet eens zou halen. Het dier belandde namelijk bij het Haarlemse restaurant The Louisiana Lobstershack. Eigenaar Fausto Albers wilde hem echter niet zomaar in de pan gooien. ,,Ons motto zo richting de kerst is: 'don't be shellfish', dus toen ontstond het idee om 'm te veilen voor het goede doel." Voor de winnaar zou Louis exclusief bereid worden. 

Yvonne van Eerden uit Haarlem voorkwam echter dat de bejaarde kreeft, wiens leeftijd op 80 jaar wordt geschat, tijdens het kerstdiner op een bord belandde. ,,Ik ben geen dierenactivist en ook geen vegetariër, maar er moest een manier te vinden zijn om geld in te zamelen èn dit prachtige exemplaar te laten leven. Daar is-ie toch geen 80 voor geworden?" Ze had er honderden euro's voor over om Louis fijne feestdagen te bezorgen. 

Hieronder de video die week vorige maand maakten tijdens de verhuizing van Louis naar het Dolfinarium.

Veluwe