Volledig scherm
PREMIUM
Theo Smidt leert sinds anderhalf jaar lezen en schrijven van Goke Tink in de bibliotheek in Harderwijk. © Ruben Schipper

Van schaamte tijdens de eerste taalles naar een nieuwe liefde via Facebook; Theo(42) uit Harderwijk leert lezen en schrijven van juf Goke

Aap, noot, mies, en wim, zus en jet. Het zijn, net als voor veel mensen, de eerste woorden die Theo Smidt (42) uit Harderwijk heeft leren lezen en schrijven. Maar dat deed hij niet zoals de meesten op de basisschool, maar anderhalf jaar geleden. De Harderwijker was één van de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven.

De Tweede Kamer besprak donderdag een plan van aanpak voor het terugdringen van het aantal laaggeletterden in Nederland.  Volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer kampten in 2016 2,5 miljoen Nederlanders met taalproblemen. Om die groep te helpen, trekt het kabinet de komende vier jaar 425 miljoen euro uit. Dat dat nodig is, bleek deze week nog uit een studie in opdracht van de stichting Lezen & Schrijven. Mensen met weinig taalkennis is riskant op het werk. In sommige sectoren kan een derde van het personeel amper lezen of schrijven. Daardoor wordt het risico op bedrijfsongevallen groter, gaat de productie omlaag en worden er meer fouten gemaakt. 

  1. Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrijking’, over de rug van het milieu
    PREMIUM

    Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrij­king’, over de rug van het milieu

    ‘De Veluwse Vetkoning’ Cees B. werd vorig jaar door zakenblad Quote nog neergezet als een van de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland (met een geschat vermogen van 130 miljoen euro). Maar justitie stelt dat de ondernemer (51) uit Harderwijk een flink deel van dat vermogen bij elkaar heeft geharkt ten koste van het milieu. En zijn Kamper vet- en biodieselimperium? Dat staat op omvallen.

Veluwe