Volledig scherm

Verdachte: meisjes zijn niet verkracht

NIJKERK/ARNHEM - Zeewoldenaar M.P., die afgelopen juni is veroordeeld tot zestien jaar cel wegens het verkrachten van twee minderjarige Nijkerkse meisjes en het plegen van een serie overvallen, gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Hij zet in op strafvermindering omdat hij de meisjes naar eigen zeggen nooit daadwerkelijk heeft verkracht.

In een tijdsbestek van ongeveer een maand pleegden Zeewoldenaren A. van D. (25) en M.P. (21) een reeks overvallen. De trieste climax van die periode vormde echter volgens de rechter de verkrachting door M.P. van twee meisjes in Nijkerk, in de nacht van 30 april op 1 mei 2010. De verkrachting van de meisjes, toen zestien en zeventien jaar oud, werd door P. alleen uitgevoerd - al zat zijn kompaan Van D. toen in de auto te wachten. M.P. beweert nu dat er van penetratie nooit sprake is geweest en dat zijn veroordeling tot een celstraf van zestien jaar dus onterecht is.

De advocaat van M.P. denkt aan te kunnen te tonen dat van daadwerkelijke verkrachting geen sprake is, door een van de slachtoffers opnieuw te horen als getuige. Hij heeft daartoe een verzoek ingediend bij het gerechtshof in Arnhem, en dat heeft ingestemd met de wens. Wanneer de zaak opnieuw dient, moet nog worden bepaald.

Volgens de handlanger van P., Van D., speelde de eerstgenoemde al langer met de gedachte om een vrouw te verkrachten, zo verklaarde hij vorig jaar tegenover de rechtbank. Op de avond van Koninginnedag bracht hij dit ten uitvoer. P. verliet de auto en bedreigde bij het sportcomplex aan de Nachtegaal sttraat in Nijkerk twee meisjes, toen 17 en 16 jaar oud, met een pistool. Hij dwong hen een aantal malen seks met hem te hebben.

Het duo is eveneens verantwoordelijk voor een serie overvallen in april 2010. Cocaïnegebruik speelde volgens beide mannen een belangrijke rol tijdens de buitensporige periode van vorig jaar. Bij de overvallen stapte Van D. meestal op de slachtoffers af om ze onder bedreiging te beroven. P. bleef als chauffeur in de auto wachten.

Bij de eerste beroving op 9 april vorig jaar werd in Nijkerk van twee mannen geld en een telefoon afgenomen, waarbij Van D. ze met een mes bedreigde. De volgende overval was enkele dagen later op 13 april. Van D. bedreigde in Nijkerk een man een balletjespistool. Dit lijkt op een echt vuurwapen en is dan ook verboden. Het wapen was eigendom van P.. Ook bij deze overval werd een telefoon buit gemaakt. Elf dagen later was het weer raak. In Nijkerk moest een man twintig euro afgeven.

De advocaat van P. heeft tevens om een nieuw reclasseringsadvies gevraagd. Zijn oorspronkelijke verklaringen tegenover de reclassering geven een vertekend beeld omdat P. indertijd verslaafd was aan drugs, aldus de advocaat. Ook dit verzoek is ingewilligd door de rechter.

Veluwe