Volledig scherm
PREMIUM
Een duiker van de brandweer Heerde wordt aangekleed om het water in te gaan. © Stefan Verkerk/News United

Verdrinkingsnood op de Veluwe: komt de redder straks uit Heerde of Harderwijk?

KaartDuikers van de brandweer rukken uit met het doel levens te redden. De praktijk is echter anders. Slechts ‘in enkele gevallen’ treden brandweerduikers op als levensredders. Om die reden wordt één van de twee duikteams in deze regio opgedoekt. Begin volgend jaar valt het besluit: wordt het Harderwijk of Heerde? 

,,Brandweerduiken is eigenlijk niet meer reddingsduiken. Want voordat je als team ter plaatse bent en in het water ligt, zijn de mensen al verdronken.” Met deze uitspraak joeg burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet vorige maand de lokale politiek in de gordijnen. Ondanks de kritiek, geeft de praktijk hem gelijk.  ,,Het komt sporadisch voor dat we iemand uit het water halen en daarbij een leven redden”, reageert Diemer Kransen, directeur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). 

  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe