Verhuizing bedrijventerrein Overveld in Harderwijk op agenda

HARDERWIJK - Dat bedrijventerrein Overveld in Harderwijk beter verplaatst kan worden, daar zijn de gemeente, de ondernemers en de lokale politiek het wel over eens. De vraag is alleen: wie gaat dat betalen?

Overveld, een betrekkelijk klein bedrijventerrein, bevindt zich aan de rand van woonwijk Frankrijk. Een adequate ontsluitingsweg ontbreekt. Het zware vrachtverkeer wordt nu via ofwel de Melis Stokelaan of de Grevenhofsweg naar een van de hoofdwegen geleid. Maar dat zijn smalle weggetjes, die eigenlijk niet geschikt zijn voor vrachtwagens.

Het Harderwijkse college van burgemeester en wethouders speelt daarom met de gedachte om de bedrijven op Overveld te verplaatsen naar een van de andere bedrijventerrein in de stad. "Dat is een structurele oplossing", zo liet wethouder Jeroen de Jong vorige maand optekenen in deze krant, in een interview over de locatie van het nog te bouwen crematorium. "Mijn collega Christianne van der Wal is hierover in gesprek, onder meer met de Bedrijvenkring."

Genuanceerd
Volgens Van der Wal, de eigenlijke portefeuillehouder, liggen de zaken iets genuanceerder. "Een transformatie van Overveld is nu niet aan de orde, maar als de kans zich voordoet, kijken we natuurlijk naar de mogelijkheden", zo laat de wethouder weten via de mail.

De ondernemers op Overveld zouden zeker open staan voor een verhuizing, zo blijkt uit een rondgang van de Stentor. De bedrijven die reageren op vragen van deze krant, zijn unaniem positief. "Maar wie gaat het betalen?" vraagt Henk Reijerse van Timmerfabriek Reijerse zich af.

Uitkopen
Geld lijkt op dit moment dan ook het grootste obstakel. In het geval van een gedwongen verhuizing, zal de gemeente de bedrijven op Overveld moeten uitkopen. En dat kost al snel miljoenen euro's.

Ook de Bedrijvenkring Harderwijk (BKH) is enthousiast. "Wij zien verplaatsing van Overveld als een positief voornemen. En we gaan er dan ook vanuit dat we bij het verdere proces - als het daadwerkelijk zo ver komt - betrokken zullen worden", aldus bestuurslid Martin Foppen.

Veluwe