Volledig scherm
De huidige winkel van Dries van den Berg, aan de Burgemeester de Meesterstraat. © Ruben Schipper/archief

Visboer Dries van den Berg kan bouwen

HARDERWIJK - Na een jarenlange strijd, is de weg vrij voor de nieuwbouwplannen van Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg. Komend voorjaar kan worden begonnen met de bouw van de 'visbelevingswereld', die een plekje krijgt aan de Stephensonstraat.

Ondanks dat het vrijwel zeker was dat de Harderwijkse gemeenteraad donderdagavond in ging stemmen met de nieuwbouwplannen, zat Peter van den Berg toch in spanning. Hij en zijn vader onderhandelen al meer dan tien jaar met de gemeente over de verplaatsing van hun visbedrijf, thans gevestigd aan de Burgemeester de Meesterstraat. Alle partijen gingen akkoord, met uitzondering van Gemeentebelang. Een last is van Peters schouders gevallen. "Ik heb in lange tijd niet zo lekker geslapen", lacht de Harderwijkse visboer. "We zijn vooral erg blij dat het belang van het behoud van ons bedrijf wordt onderkend door de gemeenteraad.''

Van den Berg kan de blik weer op de toekomst richten. Maar er is veel werk te verzetten. "Binnenkort hopen we de laatste hand te leggen aan het ontwerp voor ons nieuwe bedrijf. Wanneer we alle procedures hebben doorlopen, hopen we in het voorjaar te beginnen met bouwen." De oplevering is ergens in het tweede kwartaal van 2018.

Dat is enkele maanden later dan gepland. Oorspronkelijk hoopten vader en zoon Van den Berg hun nieuwe winkel voor kerst 2017 namelijk al te kunnen openen. En aangezien het bestaande bedrijf op 31 oktober volgend jaar de deuren moet sluiten, moet Harderwijk het dus enkele maanden stellen zonder de palingrokerij en vishandel. "Mogelijk niet", zegt Van den Berg. "De grond onder ons bestaande pand hoeft namelijk niet te worden gesaneerd. Die is schoon. Dat betekent dat we mogelijk enkele maanden langer op onze huidige plek kunnen blijven zitten. Dat gaat ons natuurlijk wel wat kosten, we betalen huur aan de gemeente, maar dat is het waard." De nieuwe zaak omvat naast een verkoopbalie en een rokerij, ook een palingmuseum.

Veluwe