Vischpoorten in allerlei soorten en maten werden gisteren binnengebracht voor de expositie die morgen wordt geopend. Ook vandaag kunnen daarvoor nog thuis aan de muur hangende of op zolder liggende exemplaren worden afgestaan. foto Ruben Schipper
Volledig scherm
Vischpoorten in allerlei soorten en maten werden gisteren binnengebracht voor de expositie die morgen wordt geopend. Ook vandaag kunnen daarvoor nog thuis aan de muur hangende of op zolder liggende exemplaren worden afgestaan. foto Ruben Schipper

Vischpoorten heb je bij tientallen

HARDERWIJK - In ruil voor een rijwiel heeft fietsenmaker Ruitenbeek het werk ooit van de schilder zelf ontvangen. Zijn kleindochter komt de Donkelaar deze dondermiddag afleveren bij galerie Meneer de Vries in Harderwijk. Het is het zoveelste schilderij van de man die er tien op een dag maakte, maar het zijn de verhalen daarachter die ze stuk voor stuk een bijzondere lading bezorgen.

Gelijk tijdens het eerste uur van de twee inzameldagen van Vischpoorten komen tientallen Harderwijkers met hun kunstwerk aanzetten. Trots dat hun oogappel twee weken lang in de monumentale Vischpoort zelf tentoongesteld gaat worden en benieuwd naar de mening van antiquair en taxateur Piet Doornhof.

"Ik schat de waarde op vijfendertig euro en dan vooral vanwege de lijst en het passepartout", laat hij een amateurschilder weten. Een gravure van ene H.B. schat hij op vijftig euro, maar die prijs zou omhoog kunnen schieten als achter deze nietszeggende initialen een bekend kunstenaar schuilgaat.

De middeleeuwse Vischpoort, de enig overgebleven stadspoort van Harderwijk, is honderdduizenden malen geschilderd. Vrijwel iedere autochtone Harderwijker op leeftijd heeft wel een vertolking ervan aan de muur hangen.

In de negentiende eeuw werden meesterwerken gemaakt door bekende mannen als Ansingh, Hiddink en Bezaan. De echte hoogtijjaren kwamen aan het begin van de vorige eeuw, toen alleen al Herman Donkelaar er duizenden vervaardigde. Rijkdom leverde het hem niet op: vrijwel alles ging op aan de drank.

Ondanks die massaproductie kan ook Doornhof, die toch al dertig jaar Vischpoorten verhandelt, zo af en toe nog verrast worden. "Dit is echt een hele mooie. Nog nooit heb ik zo'n pastel van Donkelaar gezien en dan ook nog eens vanuit zo'n aparte invalshoek."

Mevrouw Wels duikt de historie van het schilderij op. "Mijn schoonvader ontving het als eerste prijs voor een fokkip. Hij vond het helemaal niets en totdat ik er tegenaan liep, lag het op zolder. Ik kan het wel veertien dagen missen, maar slijten zal ik het nimmer."

Afgezien van wat hedendaagse huisvlijt, ontbreken op een Brauck na moderne vertolkingen van de Vischpoort. Doornhof weet wel waarom. "De Vischpoort is te mooi gerestaureerd en daarom niet langer schilderachtig."

Ook vandaag kunnen particulieren hun Vischpoort nog tussen twee en negen uur inbrengen voor de expositie, die morgenmiddag om drie uur officieel geopend wordt.

Veluwe