Volledig scherm
© Ruben Oreel

Voedselbank zoekt steun

VELUWE - De hoeveelheid eten en andere spulletjes die de Voedselbank in Harderwijk krijgt aangeleverd, houdt geen pas met het groeiende aantal aanvragen.

Voorzitter Fred Staarman luidt de noodklok. Hij hoopt dat de inwoners van deze regio en de politiek de Voedselbank uit de brand wil helpen.

De stichting Voedselbank Harderwijk verzorgt de verspreiding van voedselpakketten in Harderwijk, Ermelo en Putten. Op het moment zijn zo'n 140 huishoudens uit deze drie gemeenten afhankelijk van de steun van de Voedselbank. Binnen korte tijd is het aantal aanvragen explosief gestegen, weet voorzitter Staarman. "Nog geen half jaar geleden deden ongeveer zeventig huishoudens een beroep op onze voedselbank. Dat aantal is inmiddels verdubbeld en de verwachting is dat deze groei de komende maanden alleen maar wordt doorgezet. Er wordt immers bezuinigd op uitkeringen. Mensen gaan dat voelen en komen dan uiteindelijk bij ons terecht."

Op jaarbasis is de stichting Voedselbank Harderwijk rond de 33.000 euro kwijt om de boel draaiende te houden. "Het geld gaat vooral op aan energie- en benzinekosten. We werken namelijk louter met vrijwilligers. Aan personeelskosten zijn we dus niets kwijt." Voor het onderkomen van de Voedselbank, aan de Nobelstraat in Harderwijk, hoeft de stichting geen huur te betalen.

Die 33.000 euro moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. "Van de gemeente Ermelo krijgen we jaarlijks een bedrag van 2.000 euro. Harderwijk heeft ons een aantal jaar terug een eenmalige bijdrage gegeven van 10.000 euro en van Putten hebben we nog nooit iets gekregen." De Voedselbank moet elk jaar dus dik 31.000 euro bij elkaar zien te sprokkelen. "Meestal lukt dat wel met behulp van particuliere donateurs en de steun van kerken. Toch zouden we de gemeentebesturen in deze regio om een beperkte structurele bijdrage willen vragen."

Ook roept de stichting Voedselbank inwoners van de drie plaatsen op om, als zij het kunnen missen, eten, drinken en spulletjes te doneren.

Veluwe