Volledig scherm
© Thinkstock

Vooral huurders zijn de dupe van begroting Harderwijk

HARDERWIJK - Hoewel alle huishoudens in Harderwijk hun woonlasten volgend jaar zien stijgen, moeten huurders relatief gezien het diepst in de buidel tasten. Zij profiteren namelijk niet van de verlaging van de onroerendezaakbelasting (ozb).

Een Harderwijks huishouden is volgend jaar gemiddeld genomen bijna 5 procent meer kwijt aan woonlasten.

Dat komt doordat het college van burgemeester en wethouders voornemens is zowel de afvalstoffenheffing als de rioolbelasting te verhogen. Betaalde een huishouden in 2016 nog 171 euro afvalstoffenheffing; volgend jaar is dat 194 euro. Tot en met 2019 stijgt het tarief jaarlijks met 3,3 procent. Dit jaar waren Harderwijkse huishoudens 138 euro kwijt aan rioolbelasting. In 2017 betalen zij 146 euro.

Deze stijgende lasten wil het college deels compenseren door een bescheiden verlaging van de ozb. Of dat daadwerkelijk resulteert in een lagere afdracht, is echter de vraag. Als de WOZ-waarde van een woning is gestegen, moet er immers ook meer ozb worden betaald.

  1. Inkijkje bij de net geopende koffiebranderij in Harderwijk
    Play

    Inkijkje bij de net geopende koffiebranderij in Harderwijk

    Harderwijk heeft een koffiebranderij. Een kleintje welliswaar die 6 kilo per keer kan verwerken, maar toch. The Coffee Lodge heet het en eigenaresse Lucienne Breemer (46) is er maar wat trots op. Ze is pas een maand bezig, maar is er vast van overtuigd dat Harderwijk er klaar voor is. De liefde voor de koffie vindt zijn oorsprong in haar twee adoptief zoons die allebei uit Colombia komen. Vol enthousiasme laat ze aan de Stentor zien hoe het koffiebranden precies in z'n werk gaat.

Veluwe