Volledig scherm
Het crematorium in Harderwijk komt te staan in de driehoek A28 (rechts), N303 (boven) en Ceintuurbaan (links). © Gemeente Harderwijk

Voorlopig geen crematorium aan de Ceintuurbaan in Harderwijk

Harderwijk wil wel een crematorium, maar er zijn geen ondernemers die een crematorium willen bouwen en exploiteren op de daarvoor bedachte locatie aan de Ceintuurbaan.

Een openbare vraag aan de markt heeft geen reactie van de marktpartijen opgeleverd, meldt de gemeente in een persbericht. De locatie aan de Ceintuurbaan blijkt voorlopig wel beschikbaar als iemand zich alsnog meldt. Maar tegelijk onderzoekt de gemeente welke andere bestemmingen geschikt zijn voor die plek.

Tijdens gesprekken met marktpartijen werd volgens de gemeente al steeds duidelijker dat in Nederland sprake is van ‘een overschot aan crematiecapaciteit’. Dat bleek ook wel nadat de gemeente vanaf half oktober vorig jaar een inschrijving had geopend voor de locatie aan de Ceintuurbaan. Daarbij stelde de gemeente voorwaarden op het gebied van duurzaamheid.

Grondprijs

In 2014 was gestart met een onderzoek naar de financiële haalbaarheid van een crematorium omdat de gemeente die mogelijkheid graag wil bieden aan de inwoners van Harderwijk en de regio. In eerste instantie waren gesprekken gevoerd met een coöperatie van (lokale) marktpartijen. Die gesprekken waren uiteindelijk gestrand op de grondprijs, stelt de gemeente.

Het gebied in de hoek van de Ceintuurbaan en de N303 is in verband met het verkeer - ook op de nabijgelegen A28 - nauwelijks geschikt voor woningen. Over andere invullingen wordt nog nagedacht.

Volledig scherm
In de hoek van de Ceintuurbaan (rechts) en de N303 (links) was het crematorium rechtsboven gedacht, tegenover de ingang van bungalowpark Ceintuurbaan. Er zijn mogelijkheden voor meer bebouwing, maar een concrete invulling is er nog niet. © Gemeente Harderwijk

Veluwe