Volledig scherm
PREMIUM
Brandweermensen bij een vuurhaard. Foto ter illustratie © Jan Kok

Wel zo veilig: de brandweer weet álles van jouw woning. Maar ook wat jouw leeftijd is

De brandweer in Harderwijk kan beter geïnformeerd op pad bij een calamiteit. Doordat zij het bouwjaar van de woning, type huis, ligging, maar ook de leeftijd van bewoners al weet, kan zij de risico’s direct inschatten.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft op tot op huisnummerniveau de bijzonderheden van alle woningen en haar bewoners in beeld gebracht. In de Dashboard Risicobeheersing, zoals het instrument heet, heeft de VNOG deze data verzameld voor de gemeenten Harderwijk en Winterswijk, die gelden als proeftuin.

Met dit initiatief komt de veiligheidsregio tegemoet aan de breed gedragen behoefte - die in alle veiligheidsregio’s leeft - om het aantal branden, brandslachtoffers en brandschade naar beneden te brengen.

Effect

Het effect van brand in een nieuwe woning is, zo stelt de VNOG in een eigen document, anders dan het effect in een woning uit de jaren zestig. Ook de bewoners spelen een rol. Een jong stel kan zichzelf sneller in veiligheid brengen dan een ouder echtpaar. Hoe nauwkeuriger de informatie waarover de brandweer beschikt, hoe adequater zij kan uitrukken of opschalen bij calamiteiten.

  1. Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrijking’, over de rug van het milieu
    PREMIUM

    Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrij­king’, over de rug van het milieu

    ‘De Veluwse Vetkoning’ Cees B. werd vorig jaar door zakenblad Quote nog neergezet als een van de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland (met een geschat vermogen van 130 miljoen euro). Maar justitie stelt dat de ondernemer (51) uit Harderwijk een flink deel van dat vermogen bij elkaar heeft geharkt ten koste van het milieu. En zijn Kamper vet- en biodieselimperium? Dat staat op omvallen.

Veluwe