Volledig scherm
PREMIUM
Brandweermensen bij een vuurhaard. Foto ter illustratie © Jan Kok

Wel zo veilig: de brandweer weet álles van jouw woning. Maar ook wat jouw leeftijd is

De brandweer in Harderwijk kan beter geïnformeerd op pad bij een calamiteit. Doordat zij het bouwjaar van de woning, type huis, ligging, maar ook de leeftijd van bewoners al weet, kan zij de risico’s direct inschatten.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft op tot op huisnummerniveau de bijzonderheden van alle woningen en haar bewoners in beeld gebracht. In de Dashboard Risicobeheersing, zoals het instrument heet, heeft de VNOG deze data verzameld voor de gemeenten Harderwijk en Winterswijk, die gelden als proeftuin.

Met dit initiatief komt de veiligheidsregio tegemoet aan de breed gedragen behoefte - die in alle veiligheidsregio’s leeft - om het aantal branden, brandslachtoffers en brandschade naar beneden te brengen.

Effect

Het effect van brand in een nieuwe woning is, zo stelt de VNOG in een eigen document, anders dan het effect in een woning uit de jaren zestig. Ook de bewoners spelen een rol. Een jong stel kan zichzelf sneller in veiligheid brengen dan een ouder echtpaar. Hoe nauwkeuriger de informatie waarover de brandweer beschikt, hoe adequater zij kan uitrukken of opschalen bij calamiteiten.

  1. Chef-koks en de druk van Michelinsterren: ‘Daar moet je mee leren dealen’
    PREMIUM
    Video

    Chef-koks en de druk van Michelin­ster­ren: ‘Daar moet je mee leren dealen’

    Ineens trokken ze de stekker uit hun driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Jacob Jan Boerma en zijn vrouw Kim Veldman kiezen voor hun gezin en andere, nieuwe culinaire uitdagingen. Is het koken op dit niveau inderdaad zo’n dief van een privéleven en de druk van de Michelinster te groot? Chef-koks Peter Gast (voorheen ’t Schultenhues in Zutphen) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje in Harderwijk) vertellen over hoe zij werk en privé in balans houden. Of niet konden.

Veluwe