Volledig scherm

Werken in de bijstand

PUTTEN - Schoffelen langs provinciale wegen, papierprikken langs de Garderenseweg, klimop snoeien bij Bosbad Putten, verkeersborden wassen in het centrum: ruim twintig werklozen met een bijstandsuitkering zijn sinds juni aan het werk gezet om daarmee de uitkering te kunnen behouden.

De Puttense gemeenschap krijgt daardoor iets terug voor die uitkering en de deelnemers vergroten de kans op een reguliere baan. Want een werkgever neemt liever iemand in dienst die nog in het werkritme zit, weet Eric Molenberg van het bureau Concerned dat de Puttense sociale dienst helpt bij de uitvoering.

Volgens wethouder Ard Kleijer is het project verre van vrijwillig. Tijdens het intakegesprek voor een uitkering wordt al gekeken of iemand - lichamelijk en geestelijk - in staat is om mee te doen.

Sinds juni zijn 21 Puttenaren daarvoor 'uitgenodigd'. Drie Puttenaren weigerden pertinent. Twee van hen werden daarom gekort op de uitkering, bij een van de drie is de uitkering volledig stopgezet. Vier van die 21 hebben inmiddels een baan, twee volgen een studie.

Momenteel zijn er nog tien deelnemers over die maximaal vier dagen per week werk verrichten. Een dag is minimaal nodig om brieven te schrijven en te solliciteren, zegt Rineke van Dongen van Concerned.

  1. Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrijking’, over de rug van het milieu
    PREMIUM

    Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrij­king’, over de rug van het milieu

    ‘De Veluwse Vetkoning’ Cees B. werd vorig jaar door zakenblad Quote nog neergezet als een van de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland (met een geschat vermogen van 130 miljoen euro). Maar justitie stelt dat de ondernemer (51) uit Harderwijk een flink deel van dat vermogen bij elkaar heeft geharkt ten koste van het milieu. En zijn Kamper vet- en biodieselimperium? Dat staat op omvallen.

Veluwe