Volledig scherm
AFP PHOTO / Adam BERRY © AFP

Wie wil een Tiny House in Harderwijk?

videoDe kans is groot dat er in Harderwijk meerdere Tiny Houses gaan komen. De gemeente is bereid om te onderzoeken wat een goede plek zou kunnen zijn voor die kleine duurzame huisjes. Ook wil de gemeente graag in contact komen met mensen die bereid zijn om in zo'n huisje te gaan wonen.

Burgemeester en Wethouders hebben besloten een haalbaarheidsonderzoek in te stellen. Daarin wordt gezocht naar mogelijke locaties en gekeken naar de behoeftes, de regelgeving en de mogelijke risico’s. 'De uitkomsten kunnen aanleiding zijn om een pilot te starten', laat Harderwijk weten in een persbericht.

Op steeds meer plekken in Nederland wordt ruimte gemaakt voor het fenomeen Tiny Houses. Het gaat om woningen met een oppervlakte van maximaal vijftig vierkante meter. Bewoners kiezen bewust voor een eenvoudiger en duurzamer leven. Vaak is zo'n huisje op allerlei manieren zelfvoorzienend, onder meer door zonne-energie. Bewoners kiezen voor een kleinere ecologische voetafdruk. Het kan een soort woonwagen zijn, maar ook een chaletachtig bouwwerk. Maar het is geen vakantiehuisje; het gaat om een volwaardige permanente woning, laat de gemeente weten. 

Het initiatief staat in Harderwijk nog in de kinderschoenen, maar de gemeente wil graag meedenken. Belangstellenden kunnen zich alvast melden om mee te praten. Zij kunnen aankloppen bij adviseur Tom Meuwissen (t.meuwissen@harderwijk.nl).

Harderwijk meldt in het persbericht dat extra nadruk wordt gelegd op de duurzame en sociale aspecten van Tiny Houses. Eind dit jaar moet het haalbaarheidsonderzoek klaar zijn. Dan gaat er een voorstel richting de gemeenteraad en is bekend of er een pilotproject komt. 

Veluwe