Volledig scherm
PREMIUM
Red mijn uitzicht (hier Helen Meijer en Peter de Vries) protesteren tegen de toekomstige hoogbouw. Het doek geeft de hoogte aan van het te bouwen Café de Liefde. © Kevin Hagens

Woede over Harderwijkse hoogbouw

Als de plannen doorgezet worden, kijken de bewoners van de Havendam in Harderwijk vanaf volgende jaar tegen een tien meter hoog pand aan. Ook al lijkt het tij niet meer te keren, omdat het bestemmingsplan is goedgekeurd, buurtgroep 'Red mijn uitzicht' geeft niet op. Afgelopen zaterdag protesteerden zij, tijdens de buurtborrel, op ludieke wijze tegen wat hen te wachten staat. 

Helen Meijer en Peter de Vries maken zich hard voor het belang van de omwonenden, die unaniem tegen een horecapand aan de vernieuwde Vissershaven zijn.
Met een doek aan een hoogwerker wordt het toekomstige pand gevisualiseerd. Een 'doos van Pandora' staat symbool voor het ambtelijke doolhof waarin de buurtbewoners de afgelopen jaren rond gestuurd zijn. ,,Het is te hopen dat het tij nog gekeerd kan worden. Begrijp goed dat we niets tegen de uitbaters hebben, onze weerstand is tegen het hoge pand,'' legt woordvoerster Meijer uit. 

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe