Zandauto ramt gevel: Wonder boven wonder geen gewonden

updateWonder boven wonder raakte niemand gewond toen de chauffeur van een zandauto vrijdagmorgen plotseling een blackout kreeg en met zijn wagen de gevel inreed van een bedrijfspand aan de Reamurstraat in Harderwijk.

Volledig scherm
De cabine van de vrachtwagen is zojuist uit de gevel getrokken. In de ruimte daarachter zou bijna overleg plaatsvinden... © Teake Dijkstra

De 51-jarige chauffeur Jos Boelenkamp uit Almere zelf raakte niet gewond, de jongeman niet die in zijn auto stond te wachten tot hij de weg op kon. Ook de mensen die in het pand aan het werk waren bleven ongedeerd, en op straat waren geen mensen.  

Kamer nog leeg

Als het een paar minuten later was geweest zou er een gesprek plaats hebben gevonden in de kamer die door de zandauto volledig werd verwoest en als de zandauto vol zand had gezeten was hij vermoedelijk niet tegen de gevel maar middenin het pand tot stilstand zijn gekomen. 

De opluchting bij alle betrokkenen is dan ook groot. Boelenkamp heeft geen idee wat hem is overkomen. ,,Ik weet helemaal niets, behalve dat ik ineens zie dat ik tegen dat gebouw aanrij.''

Airbags aan

Thomas van den Esschert stond te wachten in zijn Polo toen hij ineens de wagen aan zag komen. Tijd om te reageren was er niet; de airbags reageerden gelukkig wel. Van de motorkap resteert een hoop schroot.

Paul Loeff, eigenaar van de Hema in Harderwijk, had 's morgens zijn auto geparkeerd bij het pand waar de Hema kantoor- en opslagruimte houdt en was zelf op pad toen hij plotseling foto's via de app zag. Zijn auto was meters weggezet en aan de achterkant volledig vernield door de klap. 

Berging

De voorkant van de zandauto stond met verbrijzelde ruit en een verrommelde cabine in een kantoorruimte van het bedrijf Deltadoors dat het pand deelt met Hema, waar een paar minuten later overleg plaats zou vinden. 

Na enige tijd arriveerden de bergingsauto's. Met kreunende geluiden lieten de wrakken zich wegslepen. 

Chauffeur Boelenkamp was toen al op weg naar het ziekenhuis met zijn vrouw om te laten controleren waarom hij onwel was geworden. 

Lees ook: Vrachtwagen ramt gevel van bedrijf in Harderwijk

Veluwe