Volledig scherm
© Ruben Schipper

Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk had ook geen noodstroom

HARDERWIJK - Het staat met stip bovenaan het lijstje met doemscenario’s voor een ziekenhuis: volledig zonder stroom komen te zitten. Zoiets zie je doorgaans alleen in oorlogsgebied, maar zaterdag gebeurde dit midden op de dag in het St Jansdal in Harderwijk. Van 11.52 tot 12.07 uur. Precies een kwartier was alles uit; van lampen tot liften. Alleen de belangrijke apparaten - die voorzien zijn van ingebouwde accu’s - bleven werken.

Het St Jansdal is behoorlijk geschrokken van het incident en laat alles tot op de bodem uitzoeken. Want voor alle duidelijkheid: ook de noodvoorziening werkte aanvankelijk niet. Door de storing in het energiehuis - het ziekenhuis heeft een eigen energievoorziening - viel de stroom uit. Dat gebeurde tijdens onderhoudswerkzaamheden. Het systeem faalde volledig: de schakelaar die ervoor zorgt dat alles overspringt op noodstroom deed het niet. En ook de derde optie - overstappen op het lichtnet via Liander - lukte aanvankelijk niet. Eveneens door de schakelaar die dienst weigerde.

In tussentijd werd de spoedeisende hulp gesloten, ambulances weken uit naar omliggende ziekenhuizen. Een paar operaties werden uitgesteld naar zondag. Tijdens de storing waren geen operaties gaande. Zaterdag rond 19.30 uur was het ziekenhuis weer volledig in bedrijf.

Volledig scherm
De ingang van het St. Jansdal ziekenhuis © ANP

Veluwe