Volledig scherm
V.l.n.r. burgemeester André Baars (Ermelo), waarnemend burgemeester Annelies van der Kolk (Harderwijk) en burgemeester Henk Lambooij (Putten) bij de rode knop voor het officiële startsein. foto Petronella Polinder

Zwaailichtjes boven de binnenspiegel

PUTTEN - BlauwBlauw, het nieuwe waarschuwingssysteem voor naderende ambulances, wordt op de proef gesteld in Harderwijk, Ermelo en Putten.

Creatief brein achter BlauwBlauw is ondernemer en eigenaar van Made for Traffic, Hans van der Made. Hij was in de jaren tachtiger zelf ambulancechauffeur. Hij dus weet hoe belangrijk het is om automobilisten tijdig te waarschuwen.

"Ik heb regelmatig meegemaakt dat auto's mij - met zwaailicht en sirene aan - niet eens opmerkten en dus niet aan de kant gingen. Daarmee werden kostbare seconden verspild. Om die seconden terug te krijgen en de verkeersveiligheid te vergroten, moeten we automobilisten waarschuwen. Daar is BlauwBlauw voor ontwikkeld."

BlauwBlauw is een gesloten systeem van een zender en een ontvanger. De ambulance zendt en signaal uit en de automobilist ontvangt dat in een klein kastje met vijf led-lichtjes. Het geeft aan dat er binnen enkele seconden een ambulance aan komt en dat vanaf dat moment de tien gedragsregels moeten worden gevolgd.

"Die paar seconden voorsprong geven de automobilist ruimte om, waar mogelijk, plaats te maken voor de ambulance", legt Van der Made uit. "BlauwBlauw is niet de oplossing", zo stelt hij, "maar heeft wel toegevoegde waarde. Of het succesvol wordt, ligt aan de reactie van de automobilist. We hopen dat deze proef slaagt en dat het systeem uiteindelijk landelijk geïntroduceerd kan worden."

De zenders zijn geplaatst in vijftien ambulances van Connexxion Ambulancezorg en in verschillende brandweervoertuigen. De gemeenten Putten, Harderwijk en Ermelo werden bereid gevonden aan deze eerste proef mee te werken.

Deze begint vrijdag 31 augustus, en duurt tot 30 november. Ruim 35.000 automobilisten uit de drie deelnemende gemeenten krijgen gratis per post een kastje met plaatsingsinstructies.

"Iedereen die een kastje ontvangt, moet eigenlijk meewerken aan deze proef om een representatieve uitkomst te garanderen, zodat dit waarschuwingssysteem ook provinciaal en uiteindelijk landelijk kan worden toegepast. Met te weinig deelnemers is de proef bij voorbaat al mislukt", zegt burgemeester Henk Lambooij van Putten.

Het is druk geworden in de auto, stelt hij. "Navigatie, radio, telefoon in combinatie met goede geluidsisolatie maken dat bestuurders hulpvoertuigen vaak niet of te laat horen en zien aankomen. Het is dus ook een kwestie van mentaliteitsverandering. Beter opletten."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Veluwe