Volledig scherm
Sluis in het Apeldoorns Kanaal bij Hattem © Erna Lammers

Bevaarbaar Apeldoorns kanaal nog niet van de baan

 Een bevaarbaar Apeldoorns kanaal tussen Hattem en Heerde is nog niet definitief van de baan, maar veel partijen in Provinciale Staten zien het initiatief niet meer zitten.  De Gelderse partijen debatteerden woensdagavond over of ze vast willen houden aan de ambitie om het kanaal bevaarbaar te maken, of niet.  

Definitief de stekker uit het project trekken was echter woensdag nog een stap te ver. Over twee weken komt het kanaal weer aan de orde. Mogelijk komt er nog een idee om het plan vlot te trekken. Daar houdt Wapenveld zich nu aan vast. ,,We zijn tevreden met de uitkomst van het debat in de commissie ruimtelijke ordening van Provinciale Staten. Die hebben nu zelf de regie genomen en ook duidelijk gemaakt dat partners nog één kans krijgen”, reageert Roel Docter namens de Stichting Recreatie Wapenveld, de Dorpsraad en de Ondernemersvereniging Wapenveld. Deze organisaties trekken samen op rond het Apeldoorns kanaal. 

De Statencommissie sprak over de problematiek naar aanleiding van een debatverzoek van de ChristenUnie. Fractievoorzitter Pieter Plug kwam met dat verzoek nadat de Stuurgroep Veluwekroon begin febuari liet weten dat de ambitie van een bevaarbaar kanaal onhaalbaar is. Als voorbereiding op het debat in PS werd op 8 februari in De Heerd in Heerde een rondetafelgesprek gehouden. Na een uitvoerig debat werd woensdag besloten dat PS de tijd willen nemen om een onderzoeksopdracht aan Gedeputeerde Staten te formuleren over de functie en de toekomst van het gehele Apeldoorns Kanaal.

  1. Veluwse gemeenten luiden alarmbel over verdwijnen goedkope zorgverzekering: ‘Zorgmijding, armoede en hogere schulden zijn het gevolg’
    PREMIUM

    Veluwse gemeenten luiden alarmbel over verdwijnen goedkope zorgverze­ke­ring: ‘Zorgmij­ding, armoede en hogere schulden zijn het gevolg’

    Inwoners met een laag inkomen dreigen in financiële problemen te komen door het verdwijnen van de gemeentepolis. Daarvoor waarschuwen wethouders in de gemeente Heerde, Hattem, Epe en Brummen. Zij vinden in een brandbrief aan het Rijk dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) moeten ingrijpen.

Veluwe