Bunkers IJsseldijk bij Hattem op Open Monumentendag voor het eerst te bezichtigen

videoDe drie grote betonnen kazematten aan de IJsseldijk bij Hattem zijn op Open Monumentendag voor het eerst te bezoeken. Dat meldt burgemeester Jan Willem Wiggers in een persbericht.

In het kader van  ‘75 jaar bevrijding’ heeft de gemeente besloten de deuren van de bunkers, die onderdeel uitmaken van de IJssellinie, voor één keer te openen voor belangstellenden. Wiggers: ,,De bunkers vertellen ons het verhaal van de Tweede Wereldoorlog, heel dichtbij in Hattem. Ik vind het belangrijk dat wij niet vergeten wat er toen gebeurd is en dat wij er bij stilstaan hoe kostbaar onze vrijheid is.”

Bunker Zwolle Midden is door de eigenaar, de familie Van Vilsteren opgefleurd met een steenbok en kleurige begroeiïng.
Volledig scherm
Bunker Zwolle Midden is door de eigenaar, de familie Van Vilsteren opgefleurd met een steenbok en kleurige begroeiïng. © Rond Uit Hattem

Kanonnen

De drie kazematten, bouwjaar 1936, heten Zwolle Noord, Zwolle Midden en Zwolle Zuid maar staan op Hattems grondgebied. De brug- of rivierkazematten - bunker is een Duits woord - dienden als opstellingsplaats voor kanonnen en mitrailleurs bij belangrijke bruggen en overgangen.

Rond Uit Hattem heeft speciaal voor Open Monumentendag een fietsroute samengesteld waarbij de monumenten van het verzet centraal staan. Deze fietsroute zal leidt deelnemers langs diverse oorlogsmonumenten in Hattem, waaronder de IJsselbunkers langs de Geldersedijk, het bevrijdingsmonument bij de Dijkpoort en de zogenaamde Stolpersteine in het centrum. Bij diverse monumenten staan stadsgidsen klaar om bezoekers rond te leiden of van meer informatie te voorzien. 

De bunker Zwolle Zuid staat verscholen in het groen tussen
Volledig scherm
De bunker Zwolle Zuid staat verscholen in het groen tussen © Rond Uit Hattem

In het centrum van Hattem zijn tussen 10.00-17.00 uur de Dijkpoort, molen De Fortuin, het stadshuis en de Andreaskerk geopend. Bij molen De Fortuin kunt u bovendien om 13.30 genieten van een optreden van Cinnamon en bij de Dijkpoort vanaf 14.00 uur van oude barokmuziek, gespeeld door enkele muzikanten.

Veluwe