De ijsbaan in Hattem is lek, maar niemand weet waar het water wegloopt

VIDEOBert Oosting kijkt deze dagen jaloers naar de beelden van collega-ijsmeesters die gaatjes boren om de dikte van de ijsvloer op te meten. Oosting kijkt in Hattem zelf ook naar een duimstok, maar die geeft aan hoeveel water er is weggelopen. ,,Een halve centimeter’’, klinkt het deze ochtend gefrustreerd.

De ijsbaan in Hattem is zo goed als nieuw. Op de oude plek van de ijsvereniging wilde de gemeente Hattem zorgwoningen bouwen en dus moest de club verhuizen. Het liefst wilde de vereniging een skeelerbaan waar in de winter een laagje water op kan bevriezen. ,,Maar dat was de gemeente te duur’’, zegt Oosting. Ook de andere wens van de club werd niet vervuld, zo blijkt nu. ,,De vorige baan was zo lek als een mandje. We zijn akkoord gegaan met een baan op gras, maar zeiden erbij: dan moet-ie wel hartstikke dicht wezen.’’

  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

Veluwe