Volledig scherm
Hattem. © Fotobewerking TrafficSupply, Fracebook

Geen hondenbelasting nodig om Hattem uit financiële problemen te halen

De financiële toekomst van Hattem ziet er in de nieuwe begrotingsplannen een stuk minder grimmig uit dan dit voorjaar nog werd verwacht. In plaats van miljoenentekorten in 2023, heeft de gemeente dan zelfs ruim een miljoen euro te besteden voor investeringen.

Reden voor deze ommekeer is dat er vanuit het Rijk veel hogere algemene uitkeringen zullen worden overgemaakt naar Hattem. Dat betekent voor de gemeente dat een aantal minder aantrekkelijke voorstellen van tafel kunnen. Het plan om hondenbelasting in te voeren (76 euro per hond) gaat van tafel. Ook het voornemen om te bezuinigen op de bijdragen voor het muziekonderwijs en schoolzwemmen wordt geschrapt uit de voorstellen. 

OZB gaat minder omhoog

Het voornemen de OZB te gebruiken om verwachte tekorten aan te vullen ziet er ook minder ingrijpend uit. Een verhoging van 2 procent bovenop de inflatiecorrectie van 1,5 procent is voldoende, vindt het gemeentebestuur. In juli werd nog gedacht aan een verhoging van mogelijk 5 procent van de onroerendezaakbelasting. Mede door de stijging van WOZ-waardes van Hattemse woningen en niet-woningen kan hierdoor toch nog ruim 3 ton extra binnengehaald worden. 

Meer geld voor De Marke

Volledig scherm
Kulturhus en zwembad De Marke. © Henri van der Beek

De gemeente verhoogt de subsidie voor het Kulturhus en het zwembad in MFC De Marke tot 774.000 euro in 2020. In 2019 betaalde Hattem 737.000 euro aan deze instellingen.  De afvalstoffenheffing gaat met 35 euro per huishouden omhoog. 

Roseboomspoor moet aangepakt

Na de verbetering van de fietsroute langs de Geldersedijk dit najaar, wil de gemeente het Roseboomspoor door Hattem aanpakken zodat het pad voor zowel lokale fietsers als voor ‘doorfietsers’ uit de regio verbeterd wordt. 

Het plan om de toeristenbelasting te verhogen is blijven staan in het voorstel. Dat moet de gemeente zo'n 30.000 euro opleveren. Nu kost een toeristische overnachting in Hattem 1,32 euro, dat gaat in 2020 naar 1,50 euro.  In 2021 wil de gemeente de toeristenbelasting verder verhogen naar 1,95 euro. B & W vinden dat een terechte verhoging, want de toeristen die Hattem bezoeken profiteren ook van de verbeteringen die aan de binnenstad worden uitgevoerd. De verwachte opbrengst van toeristenbelasting in 2020 is 221.500 euro

Belasting op kabels en buizen levert tonnen op

Een andere inkomstenbron voor de gemeente is het heffen van precariobelasting op kabels, buizen en leidingen. Deze belasting is opgeheven, maar gemeentes mogen deze belasting nog tot en met 2022 heffen, zo heeft de overheid bepaald. Hattem haalt hiermee in 2020  285.000 euro en in 2021 400.000 euro op.

De begroting wordt op 11 november besproken door de gemeenteraad.

  1. Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op legerplaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op
    PREMIUM
    VIDEO

    Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op leger­plaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op

    Alberto Stegeman hangt een werkstraf van 80 uur boven het hoofd voor het achterlaten van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Die straf eiste het Openbaar Ministerie maandag in de Zutphense rechtbank tegen de journalist van tv-programma Undercover. Stegeman stelt dat hij wilde aantonen hoe slecht de legerplaats is beveiligd en hoe de opsporing er werkt; hij vindt dat hij vrijgesproken moet worden. ,,Ik kon me niet voorstellen dat dit Bassie&Adriaan-dingetje als een serieuze dreiging gezien zou worden.’’

Veluwe