De verkeerstoren van Lelystad Airport. Het vliegveld wordt uitgebreid om plaats te bieden aan vluchten naar populaire vakantiegebieden.
Volledig scherm
De verkeerstoren van Lelystad Airport. Het vliegveld wordt uitgebreid om plaats te bieden aan vluchten naar populaire vakantiegebieden. © ANP

Gemeente Hattem moet inwoners helpen met bezwaar tegen vliegveld Lelystad

Hattem gaat haar inwoners helpen een schadeclaim in te dienen tegen de komst van vliegveld Lelystad. Een motie hierover is door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

De motie is ingediend door D66, ChristenUnie, CDA en VVD. Belangrijkste reden voor de motie is de zorg om geluidsoverlast en negatieve gevolgen voor de natuur door de laagvliegroute vanaf het nieuw te openen vliegveld over Hattem. Er wordt sterk getwijfeld aan de informatie die het ministerie openbaar gemaakt heeft over het vliegveld. 

Schadeclaim

Mensen die waardevermindering verwachten van hun woning of bedrijf door de opening van het vliegveld, kunnen een schadeclaim aankondigen door middel van een stuitingsbrief. Dat moet voor 1 april van dit jaar gebeuren, daarna is de termijn voor het indienen van stuitingsbrieven gesloten. Eerder zijn ook in andere gemeenten moties aangenomen die gemeentebesturen moeten aansporen hun inwoners te wijzen op deze mogelijkheid. 

In Epe en Heerde zijn moties van deze strekking aangenomen. Net zoals in Epe is besloten dat de stuitingsbrieven niet door de gemeente gezamenlijk verzonden gaan worden. 

De gemeente Heerde heeft een voorbeeldbrief beschikbaar gesteld aan de inwoners en zal de brieven vervolgens bundelen en aanbieden aan het ministerie. Zo ver wil de gemeente Hattem niet gaan. Ze gaan wel wijzen op de voorbeeldbrief, maar inwoners zullen de brieven gewoon zelf moeten versturen. 

Veluwe