Gewonde bij brand in monumentaal pand binnenstad Hattem

UPDATE | VIDEOIn de binnenstad van Hattem heeft donderdagochtend een uitslaande brand gewoed op de bovenste verdieping van een monumentaal pand. In dat pand is onder meer restaurant Daandels gevestigd. De bewoner van een van de appartementen is door de brand gewond geraakt en is naar het ziekenhuis gebracht. 

De bewoner is volgens burgemeester Jan Willem Wiggers met lichte brandwonden naar het ziekenhuis van Zwolle gebracht, waar hij nu wordt behandeld. Rond half acht sloegen de vlammen metershoog uit het dak van het pand, dat tegenover de Grote Kerk staat op de hoek van de Kerkstraat en de Markt. Vanuit de wijde omgeving waren de zwarte rookwolken boven de binnenstad te zien.  Om iets voor negen uur werd het sein brand meester gegeven.

Omdat het een brand in de binnenstad van Hattem betrof, werd door de brandweer direct opgeschaald naar grote brand. De brandweer kwam met meerdere eenheden ter plaatse. Verdere opschaling was volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) niet nodig, omdat de brand zich niet verder uitbreidde dan de zolderverdieping van het hoekpand. 

Schade

In het pand zitten meerdere appartementen, maar de brand is beperkt gebleven tot één appartement. Het is volgens de burgemeester nog niet bekend hoe de brand kon ontstaan. In het gehele pand is veel (water en roet)schade. Restaurant Daandels is voor onbepaalde tijd gesloten. Medewerkers hebben met hulp van de brandweer de administratie en onder meer de kassa uit het pand gehaald. 

De brandweer probeerde de brand aanvankelijk van binnenuit te bestrijden. Rond acht uur werd de hoogwerker vanuit Zwolle ingezet, zodat ook van bovenaf geblust kan worden. Binnen een half uur waren er daardoor geen vlammen meer te zien.

Ook het aanpalende pand met daarin de Wine & Tapas bar is getroffen door de brand. Een bewoner van een van de appartementen en de eigenaar van restaurant Daandels hebben beiden laten weten geen commentaar te willen geven. Over de schade kunnen ze nog niets zeggen. Een bewoner zegt vooral opgelucht te zijn dat hij en zijn vriendin het nog kunnen navertellen. 

Over de oorzaak van de brand kan nog niets gemeld worden. Daar doet de politie onderzoek naar.

Bekijk hieronder meerdere foto’s en tweets over de brand in Hattem: 

Volledig scherm
Brand in de binnenstad van Hattem. © News United/Stefan Verkerk
Volledig scherm
De vlammen slaan metershoog uit het monumentale pand aan de Markt in Hattem. © News United/Stefan Verkerk

Veluwe