Gewonde bij brand in monumentaal pand binnenstad Hattem

UPDATE | VIDEOIn de binnenstad van Hattem heeft donderdagochtend een uitslaande brand gewoed op de bovenste verdieping van een monumentaal pand. In dat pand is onder meer restaurant Daandels gevestigd. De bewoner van een van de appartementen is door de brand gewond geraakt en is naar het ziekenhuis gebracht. 

De bewoner is volgens burgemeester Jan Willem Wiggers met lichte brandwonden naar het ziekenhuis van Zwolle gebracht, waar hij nu wordt behandeld. Rond half acht sloegen de vlammen metershoog uit het dak van het pand, dat tegenover de Grote Kerk staat op de hoek van de Kerkstraat en de Markt. Vanuit de wijde omgeving waren de zwarte rookwolken boven de binnenstad te zien.  Om iets voor negen uur werd het sein brand meester gegeven.

Omdat het een brand in de binnenstad van Hattem betrof, werd door de brandweer direct opgeschaald naar grote brand. De brandweer kwam met meerdere eenheden ter plaatse. Verdere opschaling was volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) niet nodig, omdat de brand zich niet verder uitbreidde dan de zolderverdieping van het hoekpand. 

Schade

In het pand zitten meerdere appartementen, maar de brand is beperkt gebleven tot één appartement. Het is volgens de burgemeester nog niet bekend hoe de brand kon ontstaan. In het gehele pand is veel (water en roet)schade. Restaurant Daandels is voor onbepaalde tijd gesloten. Medewerkers hebben met hulp van de brandweer de administratie en onder meer de kassa uit het pand gehaald. 

De brandweer probeerde de brand aanvankelijk van binnenuit te bestrijden. Rond acht uur werd de hoogwerker vanuit Zwolle ingezet, zodat ook van bovenaf geblust kan worden. Binnen een half uur waren er daardoor geen vlammen meer te zien.

Ook het aanpalende pand met daarin de Wine & Tapas bar is getroffen door de brand. Een bewoner van een van de appartementen en de eigenaar van restaurant Daandels hebben beiden laten weten geen commentaar te willen geven. Over de schade kunnen ze nog niets zeggen. Een bewoner zegt vooral opgelucht te zijn dat hij en zijn vriendin het nog kunnen navertellen. 

Over de oorzaak van de brand kan nog niets gemeld worden. Daar doet de politie onderzoek naar.

Bekijk hieronder meerdere foto’s en tweets over de brand in Hattem: 

Brand in de binnenstad van Hattem.
Volledig scherm
Brand in de binnenstad van Hattem. © News United/Stefan Verkerk
De vlammen slaan metershoog uit het monumentale pand aan de Markt in Hattem.
Volledig scherm
De vlammen slaan metershoog uit het monumentale pand aan de Markt in Hattem. © News United/Stefan Verkerk
 1. Pamela geeft gymnastiek op straat voor ouderen op balkons: ‘Want als je niet beweegt wordt je stijf’
  PREMIUM
  video

  Pamela geeft gymnastiek op straat voor ouderen op balkons: ‘Want als je niet beweegt wordt je stijf’

  Ouderen die noodgedwongen in isolatie zitten worden stijf en stram. Daar wil fysiotherapeute Pamela Matahelumual uit Hattem wat aan doen. Vandaar dat ze twee keer per week voor de ramen van de bewoners van woonzorgcentrum De Bongerd in Hattem gymnastiek op muziek doet. De ouderen kunnen meedoen vanachter hun raam of op hun balkon. ,,Want als je niet beweegt, wordt je stijf.’’
 2. Deze exclusieve beelden bewijzen het: de wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territorium uit
  PREMIUM
  video

  Deze exclusieve beelden bewijzen het: de wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territori­um uit

  Dat de wolven op de Noord-Veluwe op verkenningstocht zijn, bleek onlangs al uit drollen die werden gevonden op plekken die voorheen nog wolf-vrij waren. Nu zijn er ook bewegende beelden die bewijzen dat de roedel hun Veluwse territorium uitbreidt. Boswachter Lennard Jasper Staatsbosbeheer Noord-Veluwe stelt ze namens het Wolvenmeldpunt beschikbaar. ,,Dit zijn beelden waar we niet op hadden gerekend.’’
 3. Bungalowketen en hoofdsponsor PEC Zwolle Molecaten uit Hattem vreest ondergang: ‘Ons bedrijf staat in brand’
  PREMIUM

  Bungalowke­ten en hoofdspon­sor PEC Zwolle Molecaten uit Hattem vreest ondergang: ‘Ons bedrijf staat in brand’

  Het voortbestaan van vakantieparkenketen Molecaten hangt aan een zijden draadje. Directeur Luke Slager stelt in een brandbrief dat alleen een barmhartige houding van het kabinet het Hattemse familiebedrijf, dat tevens als hoofdsponsor van PEC Zwolle fungeert, van de ondergang kan redden. ,,Praat met ons en kom alstublieft met snelle en kordate steunmaatregelen.”

Veluwe