Volledig scherm
Op deze locatie aan de Hof van Blom moeten 56 nieuwe appartementen gebouwd worden en een nieuwe huisartsenpraktijk. © Henri van der Beek

Handtekening onder bouwafspraak Hof van Blom Hattem, nu nog een koper vinden

Het bouwplan voor de Hof van Blom in Hattem is een stap verder. Projectontwikkelaar Nijhuis Bouw uit Rijssen en zorginstelling Het Baken uit Elburg hebben na lang overleggen de plannen compleet uitgewerkt. Nu nog een investeerder die het het gebouw gaat kopen en dan kan eindelijk de schop de grond in.

Naast 32 woningen voor bijvoorbeeld dementerenden, gaat het om de bouw van 24 huurappartementen met zorg op afroep en een nieuwe huisartsenpraktijk. 

Christelijke zorginstelling gaat zorg verlenen

De Hof van Blom gaat wonen en zorg bieden voor mensen met psychogeriatrische beperkingen (dementie). De protestants-christelijke zorginstelling Het Baken is in juni 2018 door ontwikkelaar Nijhuis bouw uitgekozen als zorgaanbieder na een aanbestedingsprocedure. 

Volledig scherm
Het ontwerp van de nieuwbouw van de zorglocatie Hof van Blom aan de gelijknamige straat in het centrum van Hattem. © Het Baken

De gemeente Hattem wilde graag dat de zorg in de Hof van Blom door een seculiere zorginstelling uitgevoerd zou worden, maar dat is dus niet gelukt omdat Nijhuis Bouw vond dat het Baken het beste aan de gestelde eisen kon voldoen.  Ook in de al bestaande zorginstelling in Hattem, De Bongerd, wordt zorg verleend door Het Baken. Het Baken heeft aangegeven zorg te verlenen aan iedereen, ongeacht religieuze achtergrond.

De ontwikkeling van de Hof van Blom was eerst in handen van de Zwolse zorginstelling Driezorg, eigenaar van de grond. Maar omdat Driezorg in financieel zwaar weer belandde en er geen harde toezegging was voor financiering van het plan in Hattem, besloot Driezorg de grond met opstallen aan de gelijknamige straat Hof van Blom te verkopen. Ontwikkelaar Nijhuis heeft  vervolgens  in 2017 de grond gekocht en het plan opgepakt.

Aanpassingen aan ontwerp duurden lang

De toen al bestaande ontwerpen voor de bouw van de appartementen moesten op verzoek van Het Baken gewijzigd worden. Dat heeft veel tijd in beslag genomen. Het Baken wilde aanpassingen aan de inrichting van de sanitairruimten om ruimte te creëren voor een douchebrancard om mensen liggend te kunnen douchen. In de bouwtekeningen moesten daarom douchehoek, wc en toegangsdeur verplaatst worden. 

Ondersteuning voor kwetsbare ouderen

Volledig scherm
De achterkant van de bouwval van de Hof van Blom. Op deze locatie aan de Hof van Blom moeten 56 nieuwe appartementen gebouwd worden en een nieuwe huisartsenpraktijk. © Henri van der Beek

Via zogeheten Ouderenteams wil Het Baken een netwerk creëren voor ondersteuning van kwetsbare ouderen in hun thuissituatie. Dit gaat in samenwerking met de lokale huisartsen. Doel is dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Door ondersteuning van de mantelzorger kan de verhuizing naar een zorghuis langer uitgesteld worden. Deze expertise wordt ook in Hattem beschikbaar gesteld.

Via de Stichting Welzijn Hattem (SWH) is het de bedoeling ontmoetingsmomenten voor ouderen in Hof van Blom aan te bieden. SWH organiseert diverse activiteiten die kunnen helpen bij het krijgen van een zinvolle daginvulling. Ook wil Het Baken in afstemming met de gemeente mogelijkheid gaan bieden voor dagbesteding binnen de Hof van Blom.

Veluwe