Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Zuiderzeestraatweg in Hattem, ter hoogte van de Hilsdijk (rechts). Deze kruising wordt in de herfstvakantie vervangen door een rotonde. © Henri van der Beek

Hattem moet even door zure appel heen met werk aan Zuiderzeestraatweg en Geldersedijk

Het kruispunt Geldersedijk/Zuiderzeestraatweg in Hattem is volgend weekend volledig afgesloten voor al het verkeer. Automobilisten worden dan via de snelweg omgeleid, (brom-)fietsers kunnen via de ‘rode brug’ van en naar de Hanzestad. 

De afsluiting is onderdeel van de werkzaamheden aan de Zuiderzeestraatweg, die al een tijdje in volle gang zijn. Het volledige Hattemse traject van de Zuiderzeestraatweg, van de IJsselbrug tot de gemeentegrens bij Hattemerbroek, krijgt een nieuwe laag asfalt. Bovendien wordt de kruising met de Hilsdijk en de Oostersedijk vervangen door een rotonde. 

Dat laatste gebeurt over twee weken, als de scholen herfstvakantie houden. In het eerste weekend van de vakantie, van vrijdagavond 18 oktober (19 uur) tot maandagochtend 21 oktober (6 uur) is de kruising met de Geldersedijk afgesloten voor alle verkeer.

Gevaarlijke kruising

Hattem krijgt het wat dat betreft even voor de kiezen, want ook langs de Geldersedijk worden momenteel werkzaamheden uitgevoerd. Op de Zuiderzeestraatweg wordt middels verkeerslichten op een gedeelte van de weg eenrichtingsverkeer gehanteerd. ,,Als we het kruispunt afsluiten, zorgen we dat mensen daar wel weer gewoon langs kunnen’’, zegt omgevingsmanager Kim Timmermans van KWS Infra, dat de werkzaamheden aan de Zuiderzeestraatweg uitvoert.

,,We zijn nu bezig met de kruising bij de Hilsdijk’’, vervolgt Timmermans. ,,Daar leggen we een rotonde aan, want de kruising was soms best gevaarlijk. Vooral vanwege het vrachtverkeer. De kabel- en leidingboeren zijn daar nu bezig. In een eerder stadium hebben we al een duiker verlegd.’’

Geldersedijk wordt fietsstraat

Een andere aannemer, Schagen, is ook al even aan het werk langs de Geldersedijk in Hattem. Fietsers moeten daardoor al geruime tijd omrijden. De parallelweg binnen de bebouwde kom krijgt een betonnen rijbaan en een voetpad. Het deel van de Geldersedijk buiten de bebouwde kom, tot aan de oude IJsselbrug, wordt ingericht als fietsstraat. Voor dat laatste heeft de provincie Gelderland een subsidie beschikbaar gesteld.

De werkzaamheden aan de Zuiderzeestraatweg, die in september begonnen, duren volgens planning nog tot 28 oktober. Het werk aan de Geldersedijk duurt nog tot begin november. Fietsers kunnen overigens nog tot en met zondag 27 oktober gebruik maken van ’t Kleine Veer.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe