Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Hattem moet fors meer bouwen vanwege Zwolse belangstelling

Maar liefst dertig procent meer nieuwbouwwoningen dan verwacht heeft Hattem nodig om de komende tien jaar aan de vraag te kunnen voldoen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de Hattemse woonbehoefte door het Bureau Stedelijke Planning. 

Die dertig procent komt vanwege de hoge instroom van bewoners vanuit Zwolle. In de afgelopen zes jaar zijn er 230 meer huishoudens uit Zwolle in Hattem komen wonen dan dat er Hattemers naar Zwolle zijn vertrokken. Ook vanuit Oldebroek is er een instroomoverschot, maar dat is met 10 huishoudens veel kleiner. Na Kampen, Raalte en Dalfsen is Hattem de populairste regiogemeente voor vertrekkende Zwollenaren, zo blijkt uit het onderzoek.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe