Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Gemeente Roosendaal

Hattem sluit eerste drugspand in vijf jaar

UpdateEen woning aan de De Meenthe in Hattem is per direct voor drie maanden gesloten vanwege drugshandel. Dat heeft waarnemend-burgemeester Toon van Asseldonk besloten. In de woning werd meer drugs gevonden dan is toegestaan. Het is voor het eerst sinds 2015 dat in de Hanzestad een drugspand wordt gesloten.

Met de sluiting van het pand wil Van Asseldonk overlast in de buurt verminderen. Bijvoorbeeld van drugsgebruikers die komen en gaan om hun genotsmiddel op te halen. De verwachting is dat zij niet meer in de straat komen, omdat er voor hen niks meer te halen valt bij de woning. ,,Het huis aan de De Meenthe kwam in beeld door een bericht van de politie", aldus woordvoerster Marieke Schütten.

Zeldzame sluiting

 Het sluiten van een drugspand is zeldzaam in Hattem. In de afgelopen vijf jaar gebeurde het namelijk geen enkele keer, blijkt uit cijfers die de Stentor in februari opvroeg:

Duidelijk signaal

Ook wil Van Asseldonk, sinds september in Hattem, een ‘duidelijk signaal afgeven met de sluiting. ,,Dit zijn praktijken die we absoluut niet willen in Hattem", laat hij in een persbericht weten. ,,Wanneer we een signaal krijgen dat ergens mogelijk drugs worden geproduceerd of verkocht, maken we hier serieus werk van. We zullen in zo'n situatie ook zeker niet schromen om een woning te sluiten om verdere overlast te voorkomen.”

Burgemeesters mogen een woning of bedrijfspand sluiten op basis van de Opiumwet. Dat kan als in het pand drugs wordt verhandeld of geproduceerd. Voorwaarde is dat in het pand meer dan een gebruikershoeveelheid aan drugs wordt gevonden of dat duidelijk sprake is van (het voorbereiden van) drugsproductie.

Veluwe