Volledig scherm
De eerste pilot voor gratis wifi in Hattem werd afgelopen voorjaar gehouden. © HAVO

Hattem wordt ‘smart city’ met publiek wifi-netwerk

De Ondernemersvereniging Hattem heeft vergevorderde plannen voor een openbaar wifi-netwerk in het centrum van de stad. Dat meldt voorzitter Klaas van Dieren.

Met de gratis dienst wil de ondernemersvereniging HAVO voorop blijven lopen. Een publiek wifinetwerk is een extra faciliteit voor bezoekers van de stad en biedt veel mogelijkheden, ook als smart city.

Een aanvraag van de gemeente voor Europese subsidie is vorige maand afgewezen omdat er voor de regio een beperkt aantal vouchers beschikbaar is. De gemeente heeft gemeld dat Hattem nog wel op de reservelijst staat voor deze Europese bijdrage van 15.000 euro. Wanneer de subsidie weer opengesteld wordt, zal de gemeente alsnog een aanvraag indienen.

De HAVO ondertussen blijft zoeken naar alternatieve mogelijkheden, aldus Klaas van Dieren. De ondernemersvereniging is benaderd door een lokale organisatie. Binnenkort gaan ze met elkaar om tafel. ,,We kunnen ook eerst klein beginnen’’, zegt hij daarover. Voor ingebruikname van een openbaar wifi-netwerk denkt Van Dieren een bedrag van tussen de 10.000 en 15.000 euro nodig te hebben. 

Met deze samenwerking en technologie wil Van Dieren een nieuwe stap zetten op weg naar Smart City Hattem. Met een stedelijk wifinetwerk wordt de aantrekkelijkheid van de binnenstad groter. ,,Als we tot overeenstemming komen met het bedrijf, kunnen we met een paar maanden ‘in de lucht’ zijn.’’

Digitale city-app

Het publieke Wifinetwerk moet de basis vormen van een digitale infrastructuur voor en door de stad. Aanvullend hierop moet een digitale city-app gemaakt beschikbaar worden, toegankelijk voor bewoners, bezoekers en ondernemers. In de app kunnen slimme functies gebouwd worden zoals, dataverzameling voor ondernemers, gemeente en bezoekers, een extra informatielaag (augmented reality), informatie over verkeersstromen voor een optimale bereikbaarheid en veiligheidsbeheer van de Hanzestad, denk hierbij aan extra mogelijkheden van camerabewaking ter preventie van ongewenst gedrag.

Op dit moment heeft HAVO Hattem al een eerste kleine opzet gemaakt, deze apparatuur is spontaan gesponsord door een ondernemer uit de stad. Er zijn al verschillende proefprojecten gedraaid met wifi-spots in deelgebieden van de Hattemer binnenstad.

Van Dieren merkt ten slotte nog op dat met een wifinetwerk het probleem van verminderd 3G- en 4G-bereik in de binnenstad opgelost kan worden.

Veluwe