Een bloemrijke akkerrand.
Volledig scherm
Een bloemrijke akkerrand. © Teun Kweekel

Hattemers gaan zelf hun landschap verbeteren

In drie fasen kan het landschap in het buitengebied van Hattem een impuls krijgen. Dat is het project Levend Landschap van de Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH).

De ideeën die opgehaald worden bij inwoners van Hattem kunnen straks worden uitgevoerd door de inwoners zelf. De start is met een ideeënavond op dinsdag 18 september, vanaf 20.00 uur in IJscowd (Hilsdijk 100) in Hattem. Bewoners die een suggestie hebben zoals aanleg van bloemrijke bermen, terugbrengen van verdwenen houtsingels of verbeteren van leefgebied voor insecten en/of vogels, het opruimen van zwerfafval.

Volgens Christien van der Zwart, woordvoerder van de stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), is het de bedoeling dat inwoners van Hattem meer betrokken worden bij het landschap. ,,Niet alleen kunnen ze ideeën opperen, we willen dat inwoners zelf in werkgroepen gaan zitten die de plannen kunnen uitvoeren." De gemeente Hattem ondersteunt het project.

Inzaaien

Van der Zwart merkt op dat het niet de bedoeling is uitgebreide beleidsplannen te maken. ,,Het gaat om praktische dingen die redelijk makkelijk te realiseren zijn. Zoals het inzaaien van bermen of ergens een braakliggend terrein. Het gaat soms ook niet eens om geld, maar dat een aantal mensen aan de slag gaat om een klus te klaren."

De SLG voert in verschillende gemeentes het project Levend Landschap uit, een participatieproces waarbij SLG bewoners ondersteuning en begeleiding biedt bij het omzetten van ideeën naar concrete uitvoering in de omgeving. ,,Wij helpen mensen in beweging te krijgen en meer affiniteit de creëren met de natuur en het buitengebied."

Overwallenlandschap

Daarnaast is de bedoeling dat het streekeigen landschap in het buitengebied rondom Hattem verbeterd wordt. ,,Zoals de Achterhoek bekend staat om het coulissenlandschap kent Hattem ook eigen landschappen. Verschillende, zoals het oeverwallenlandschap , essenlandschap en het boslandschap", legt Van der Zwart uit.

In Hattem zijn al een knotbrigade opgericht en een zwerfafvalgroep. Naast het project Levend Landschap wordt er nog een beplantingsproject uitgevoerd, waarbij inwoners de mogelijkheid krijgen inheemse struiken en bomen aan te schaffen om hun eigen erf of terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken. 

Veluwe