Zo komt de Markt in Hattem er met de nieuwe klinkers uit te zien.
Volledig scherm
Zo komt de Markt in Hattem er met de nieuwe klinkers uit te zien. © Gemeente Hattem

Hobbelkeien verdwijnen in november van Markt in Hattem

De Markt en de Kerkhofstraat in Hattem gaan na de herfstvakantie voor de tweede keer in  vier jaar volledig op de schop. Het aangezicht zal na de winterse klus behoorlijk veranderd zijn. De kinderkopjes op de Markt maken namelijk plaats voor klinkers.

Ook de rijloper van de Kerkhofstraat krijgt klinkers als bestrating. Dat moet een einde maken aan het grote ongemak wat veel passanten ervaren als ze over de nu nog hobbelige kasseien fietsen, lopen of rijden. 

Voegen uitgesleten

Al met al kost dit keiendebacle de gemeente ongeveer één miljoen euro. Hoewel de eerste reacties na de herinrichting in 2016 positief waren, begon het morren niet lang daarna. De nieuwe ondergrond op de Markt, Kerkhofstraat en het Kerkhofplein bleek zeer onregelmatig en werd zelfs steeds slechter door het diep uitslijten van de brede voegen rondom de keien. 

Herbruikbare stenen

In juni van dit jaar koos de gemeenteraad voor herstel van de begaanbaarheid door de Markt en de rijloper van de Kerkhofstraat te bestraten met klinkers. Het Kerkplein en het deel van de Kerkhofstraat dat minder gebruikt wordt, wordt opnieuw bestraat met de huidige natuursteenkeien, maar met een zeer smalle voeg. Bovendien worden voor dit stuk de best herbruikbare stenen van de Markt geselecteerd.

Verschillende werkvlakken

Het gebied, met name de Markt, wordt in werkvlakken opgedeeld die in verschillende fasen worden aangepakt. Zo is de toegankelijkheid en passeerbaarheid (ook voor hulpdiensten en dergelijke) gegarandeerd. 

De aannemer begint op 28 oktober met het inrichten van werkterreinen en materiaalopslag, onder andere op parkeerterrein de Bleek. Vanaf 4 november gaat daadwerkelijk de schop in de grond voor de herbestrating. 

Geen kerstboom

De gemeente heeft de start van dit project uitgesteld tot na het Chocoladefestival dat op 19 oktober in Hattem gehouden wordt. Met Rond Uit Hattem is overlegd dat de Kerkstmarkt een alternatieve opzet krijgt, net als de intocht van Sinterklaas. Vanwege de werkzaamheden wordt dit jaar geen kerstboom geplaatst op de Markt.

In februari 2020 moet de aannemer de klus geklaard hebben, volgens de planning die nu gehanteerd wordt. Dan heeft de bestrating rondom de kerk eindelijk haar definitieve vorm.

De gemeente houdt  vanavond een inloopavond tussen 18 en 20 uur. In het gemeentehuis zijn medewerkers aanwezig om de plannen toe te lichten.

Veluwe