Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Hoog over Wezep opgetogen over uitstel: 'Alles in Den Haag is aan het verschuiven'

Actiegroep Hoog over Wezep is blij met het uitstel van Lelystad Airport. ,,We zijn er nog niet, maar je merkt dat alles in Den Haag aan het verschuiven is”, zegt Jules van der Weerd.

Net als andere actiegroepen die geluidsoverlast vrezen door laag overvliegende toestellen, is ook Hoog over Wezep nog niet totaal gerustgesteld. ,,De minister sprak over niet langer laag vliegen. Een mooie uitspraak, maar heel subjectief. Wij vinden dat de toestellen op minstens 10.000 voet over moeten komen. Niet op 6.000 of 9.000 voet. En het allergrootste probleem is dat de vliegtuigen heel erg lang laag blijven vliegen. Tot de Biesbosch. Dat zou niet moeten mogen.”

Een jaar uitstel, betekent volgens Van der Weerd ook een jaar langer de tijd om een goed debat te voeren en alle feiten rustig uit te zoeken. ,,Dat is winst.” Wezep en omgeving zouden volgens de actiegroep het hardst worden getroffen door de vliegroutes. ,,Nu werd tijdens de persconferentie gezegd dat er bij Wezep een soort experimenteerruimte komt. Geen idee nog wat dat precies inhoudt, dus we houden de vinger aan de pols.”

Van der Weerd denkt dat de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een rol hebben gespeeld bij de keuze om de opening uit te stellen. ,,Dit is natuurlijk een heikel onderwerp. Goed dat er eindelijk geluisterd is naar de bewoners.” 

  1. Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op legerplaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op
    PREMIUM
    VIDEO

    Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op leger­plaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op

    Alberto Stegeman hangt een werkstraf van 80 uur boven het hoofd voor het achterlaten van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Die straf eiste het Openbaar Ministerie maandag in de Zutphense rechtbank tegen de journalist van tv-programma Undercover. Stegeman stelt dat hij wilde aantonen hoe slecht de legerplaats is beveiligd en hoe de opsporing er werkt; hij vindt dat hij vrijgesproken moet worden. ,,Ik kon me niet voorstellen dat dit Bassie&Adriaan-dingetje als een serieuze dreiging gezien zou worden.’’

Veluwe