Volledig scherm
Twee burgemeesters en een veelvoud aan koninklijke onderscheidingen vandaag in Hattem. Burgemeester Toon van Asseldonk (Hattem) reikt de bij de onderscheiding behorende versierselen, mede namens zijn ambtsgenoot uit Zwolle, uit aan Henk Dubbeldam (Zwolle) en Henny Zwerus-Hulsbergen (Hattem). Burgemeester Bort Koelewijn (Kampen) reikt de versierselen uit aan Henk Dokter (Zalk). © Henri van der Beek

Koninklijke onderscheidingen bij start van Molecaten Ruiterdagen

Henk Dubbeldam sr., Henk Dokter en Henny Zwerus zijn Koninklijk onderscheiden voor hun grote inzet voor de hippische sport en dan met name de Samengestelde Wedstrijden (SGW), beter bekend als de Molecaten Ruiterdagen.

Twee burgemeesters en drie gedecoreerden. De Molecaten Ruiterdagen maken vrijdagavond een vliegende start met de uitreiking van drie Koninklijke onderscheidingen. Dubbeldam en Dokter werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zwerus werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Eén van de motoren 

Waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk  van Hattem reikte de bij de onderscheiding behorende versierselen, mede namens zijn ambtsgenoot uit Zwolle, uit aan Henk Dubbeldam uit Zwolle en Henny Zwerus-Hulsbergen uit Hattem. Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen reikte de ridderorde uit uit aan Henk Dokter uit Zalk.

Henk Dubbeldam sr. (een oom van bekende ruiter Jeroen Dubbeldam, red.) is zijn hele leven al actief in de paardensport, variërend van promotor, netwerker en parcoursbouwer tot paardenkeurmeester. 

Hij wordt gezien als één van de motoren achter de SGW Hattem: vele jaren was hij actief als bestuurslid en voorzitter. Tot op de dag van vandaag stuurt hij het bouwteam van de cross aan.

Jarenlang rechterhand

Henk Dokter was van jongs af aan vrijwilliger bij De Marleruiters en ponyclub De Driehoeksruiters in Hattem. Hij heeft zich de afgelopen 40 jaar buitengewoon ingezet voor Hippisch Hattem, als bestuurslid, jurylid, maar vooral als lid van de SGW-commissie die jaarlijks de bouw van de nationale cross verzorgt. Sinds 1997 is de heer Dokter officieel parcoursbouwer van deze cross. 

Henny Zwerus is van kind af aan zeer betrokken bij Hippisch Hattem. Ze was jarenlang penningmeester bij De Marleruiters in Hattem, vervolgens algemeen bestuurslid van de Stichting Hippisch Hattem en rechterhand van haar man die vele jaren voorzitter was. De laatste 10 jaar was mevrouw wedstrijdsecretaris bij de SGW en het driedaagse  Hippinksterconcours. 

Nationale kampioenschappen

Deze editie van de Molecaten Ruiterdagen is speciaal omdat dit jaar de Nationale kampioenschappen Eventing paarden L, M en Z verreden worden.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe