Les van de ANWB: Hattemer kinderen trappen keihard op de rem

videoZelf keihard het rempedaal intrappen in een rijdende auto. Op die manier leerden de leerlingen uit groep 5 en 6 van de Jan Jaspersschool in Hattem vandaag alles over de remweg van auto's. Ze kregen verkeersles door instructeurs van ANWB Streetwise. 

De kinderen zaten niet zelf achter het stuur, ze konden in de passagiersstoel van een lesauto zitten. Daar zit ook een rempedaal.  Met pylonnen en een finishvlag konden ze op een afstandje de remweg van de instructieauto meten. 

Door zelf te ervaren wat een auto doet om tot stilstand te komen en hoe lang een auto er over doet, komt de informatie goed binnen, zo weten de instructeurs van de ANWB Streetwise. Leerkracht Alienke Oldehinkel van groep 6 vertelt dat elke twee jaar Streetwise-instructeurs naar de school komen. ,,Ze geven lessen die passen bij de leeftijd van de leerlingen.” In de groepen 1 en 2 gaat het over oversteken, en in de groepen 7 en 8 gaan de leerlingen een parcours fietsen. 

Ontgroeien

Leerlingen in de groepen 5 en 6 zijn net op de leeftijd dat ze de hoogzitjes in de auto ontgroeien. Maar vervolgens dragen ze vaak de veiligheidsgordel niet correct omdat dat niet fijn zit. Oldehinkel: ,,De kinderen hebben ook achterin gezeten bij het remmen om te voelen wat er gebeurt als je de gordel niet goed om hebt. Het was heel leerzaam.”

Volledig scherm
De groepen 5 en 6 van de Jan Jaspersschool onderzoeken de remweg van een auto. tijdens de ANWB-streetwise les bij de jachthaven in Hattem. © Henri van der Beek

Veluwe