Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Met aanhouding 'bloemenboeven' roof op Veluwe opgelost

VELUWE - Inbraken in seniorenwoningen in Hattem, Epe en Wezep lijken opgelost met de aanhouding deze week van een 25-jarige man uit Ridderkerk en een 30-jarige inwoner van Rotterdam. De twee mannen meldden zich vaak met een bos bloemen en en smoes bij de voordeur van ouderen in verschillende plaatsen.

De twee mannen worden verdacht van het plegen van 15 inbraken en babbeltrucs door het hele land. De inbraken en babbeltrucs vonden tussen augustus 2015 en vorige maand plaats in onder andere ’s Heerenberg, Hattem, Epe, Wezep, Oisterwijk, Son en Breugel, Achterveld, Rotterdam, Bentveld en Zoetermeer. Een 40-jarige man uit Schiedam werd aangehouden op verdenking van heling. Een vierde verdachte (ook van heling) werd niet thuis aangetroffen. Zijn woning, eveneens in Schiedam, is al wel doorzocht.

Bos bloemen
De twee hoofdverdachten werkten in veel gevallen volgens een vast stramien. Zij meldden zich bij een appartementencomplex voor senioren met een bos bloemen in de hand. Met een smoes over het feit dat de bloemen bezorgd moesten worden wist men zo de centrale toegangsdeur binnen te komen. In de meeste gevallen werd daarna bij woningen aangebeld om te kijken of er mensen thuis waren. Bij een woning waar niemand thuis was werd het slot geforceerd en ingebroken. Van de 15 zaken die de politie opneemt in het proces-verbaal tegen de mannen was in 12 gevallen sprake van inbraak, en bij drie aangiftes was sprake van binnendringen via een babbeltruc. De buit was keer op keer geld en sieraden.

Veluwe