Volledig scherm
PREMIUM
Gerd-Jan Jongerman (linksachter) en Auke Schipper rechtsachter maken met hulp van twee Lagemaat-medewerkers het eerste van tientallen raamkozijnen los. © Henri van der Beek

Noordgouw Hattem wordt 'circulair' gesloopt

Bij de sloop van een leegstaand gebouw verwacht je een sloopkogel of een graafmachine, een hoop stof en luid geraas van omvallende muren en uiteen spattende ruiten. Niks van dit alles bij de start van de sloop van het oude schoolgebouw van De Noordgouw in Hattem.

Met beleid en overleg kan wethouder Auke Schipper de eerste van tientallen raamkozijnen (dubbel glas en met ventilatierooster) uit de muur halen. Zorgvuldig, want het kozijn krijgt een tweede leven. Misschien wel in Aruba, vertelt Gerd-Jan Jongerman van Lagemaat Sloopwerken. Dat is nou circulair slopen.

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe