Volledig scherm
Robert Leferink (in het zwart) gaat met Chris Froome (tweede van links) op de foto op Gran Canaria. © Robert Leferink

Robert uit Hattem rijdt met Chris Froome door de Valley of Tears

Voor wie er nog aan twijfelt of Chris Froome op trainingskamp is en ver is in zijn fysieke herstel: Robert Leferink kwam hem deze week tegen op de bergen van Gran Canaria, trainend met zijn ploeg Team Ineos. Samen rijdend door de Valley of Tears, al waren de tranen nu van geluk.

Italiaanse media zaaiden de laatste weken verwarring door te melden dat de viervoudig winnaar van de Tour de France vroegtijdig een trainingskamp zou hebben verlaten. Het herstel van de renner na zijn val vorig jaar in een verkenningstocht van de tijdrit van de Dauphiné, waar hij zijn rechterdijbeen, heup, elleboog en meerdere ribben brak, zou niet voorspoedig gaan. Froome zelf ontkende in alle toonaarden, verwees de berichten naar het rijk der fabelen en zei ‘gewoon’ met zijn ploeg op trainingskamp te zijn.

Volledig scherm
Hattemer Robert Leferink komt tijdens een traininsgweek de profs van Team Ineos tegen, met Chris Froome. © Robert Leferink

Hattemer Robert Leferink, een 31-jarige amateurwielrenner van Gazgas, een Zwolse fietsclub, maakt zijn meters deze week op de wegen van Gran Canaria. Daar is hij op trainingsweek met Ben van den Bogaart, wereldkampioen zijspancross in 2013,  2014, 2016 en 2018, en Bastien Chopin, een Franse bakkenist die met Zeno Compelati meedoet in het wereldkampioenschap en met Marvin Vanluchene. Leferink werkt met Van den Bogaart, Vanluchene en Chopin aan hun algemene conditie, maar trekt er op het eiland ook veel zelf op uit met zijn racefiets.

En bergop in de Valley of Tears  kwam de Hattemer ineens de oranje formatie van Froome tegen. ,,Ik zag een groep langs de kant van de weg staan en ging er voorbij. Tot ik dacht, misschien moet ik toch maar een foto maken. Ben ik teruggegaan en heb ik een foto mogen maken.”  Leferink en zijn kompanen stapten daarna weer snel op de fiets. ,,Maar niet veel later kwamen ze achter ons aan. ‘Erop en erover’, zeg maar.  Lang aanklampen was ons niet gegeven natuurlijk....”, geeft Leferink toe, die vervolgens de volgauto van Team Ineos zag naderen. Met daarin Servais Knaven, de Nederlandse ploegleider. ,,Heb ik nog even zitten kletsen met hem en ik kreeg zelfs wat te drinken. En of ik nog energierepen wilde, maar die had ik zelf al voldoende. Ha, dat kunnen vast niet veel recreatieve wielrenners me nazeggen.”

Volledig scherm
Hattemer Robert Leferink komt tijdens een traininsgweek de profs van Team Ineos tegen, met Chris Froome. © Robert Leferink

Een dag later stapte Leferink weer op de fiets en kwam wederom Team Ineos tegen. ,,Heb ik twee uur lang mee kunnen rijden, zolang ik maar niet in de weg zou zitten, haha. Mooi.”

Maandag komt Leferink terug, na een trainingsweek van negen dagen. ,,Ineos gaat ook binnenkort terug, maar Froome blijft hier nog even door trainen, vertelde de ploeg.”

  1. Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op legerplaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op
    PREMIUM
    VIDEO

    Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op leger­plaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op

    Alberto Stegeman hangt een werkstraf van 80 uur boven het hoofd voor het achterlaten van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Die straf eiste het Openbaar Ministerie maandag in de Zutphense rechtbank tegen de journalist van tv-programma Undercover. Stegeman stelt dat hij wilde aantonen hoe slecht de legerplaats is beveiligd en hoe de opsporing er werkt; hij vindt dat hij vrijgesproken moet worden. ,,Ik kon me niet voorstellen dat dit Bassie&Adriaan-dingetje als een serieuze dreiging gezien zou worden.’’

Veluwe