Volledig scherm
Initiatiefnemer Jan van Werven en burgemeester Adriaan Hoogendoorn houden de overeenkomst vast die maandag is ondertekend. © gemeente Oldebroek

Snel voorstel gemeente over windmolens Hattemerbroek

Realisatie van het windmolenpark bij Hattemerbroek is weer een stapje dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders hoopt binnen twee weken met een voorstel te komen voor de gemeenteraad. Maandag zetten gemeente en initiatiefnemer Jan van Werven alvast een handtekening onder een zogenaamde anterieure overeenkomst.

In zo'n overeenkomst worden een aantal afspraken vastgelegd. Zo staat nu zwart op wit dat alle verdere kosten die gemaakt worden voor rekening van Van Werven komen. En dat geldt ook voor eventuele planschade. Om het bestemmingsplan vast te kunnen stellen, moet de gemeente er immers van verzekerd zijn dat ze alle kosten terugkrijgt. In de overeenkomst staat ook dat de vier windmolens en alles wat erbij hoort na 25 jaar moeten worden afgebroken.

Decennialange strijd

Van Werven is al decennia aan het strijden voor windmolens in de noordelijke hoek van Gelderland, op de gemeentegrens met Hattem en Kampen. Afgelopen voorjaar hebben de plannen op het gemeentehuis van Oldebroek al ter inzage gelegen. Op het 'ontwerpbestemmingsplan' en de 'ontwerp vergunningen' kwamen negentien zienswijzen binnen bij de gemeente Oldebroek.

De gemeente Kampen besloot na een overleg met inwoners uit Zalk om niet tegen de plannen in actie te komen. Anderen hebben dat dus wel gedaan. De plannen zijn altijd omstreden geweest bij omwonenden, die al menigmaal met spandoeken naar de raadzaal zijn gekomen. In de gisteren ondertekende overeenkomst staat ook dat huishoudens binnen een straal van 1500 meter een financiële bijdrage krijgen. Om hoeveel geld het gaat en hoeveel huishoudens in aanmerking komen is niet duidelijk.

De gemeente Oldebroek meldt dat alles zienswijzen 'nu bekeken en voorzien van een reactie' worden. Binnen twee weken moet er een voorstel op tafel komen waarmee de gemeenteraad wordt voorgesteld om het ontwerpbestemmingsplan vast te stellen.

  1. Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op legerplaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op
    PREMIUM
    VIDEO

    Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op leger­plaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op

    Alberto Stegeman hangt een werkstraf van 80 uur boven het hoofd voor het achterlaten van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Die straf eiste het Openbaar Ministerie maandag in de Zutphense rechtbank tegen de journalist van tv-programma Undercover. Stegeman stelt dat hij wilde aantonen hoe slecht de legerplaats is beveiligd en hoe de opsporing er werkt; hij vindt dat hij vrijgesproken moet worden. ,,Ik kon me niet voorstellen dat dit Bassie&Adriaan-dingetje als een serieuze dreiging gezien zou worden.’’

Veluwe