Spinrag en verhalen vullen oude bunkers Hattem die anders nooit opengaan voor publiek

videoUnieke militaire monumenten, de kazematten aan de IJsseldijk bij Hattem. Maar nooit is er een kanon afgegaan of heeft er mitrailleurvuur geklonken. De historie gaat weer leven nu twee van de bunkers tijdens Open Monumentendag open gaan. Speciaal ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.

Hein van Vilsteren (links) en Dolf Moesker in de bunker Zwolle Midden, de middelste van de drie kazematten langs de IJsseldijk bij Hattem.
Volledig scherm
Hein van Vilsteren (links) en Dolf Moesker in de bunker Zwolle Midden, de middelste van de drie kazematten langs de IJsseldijk bij Hattem. © Henri van der Beek

Hattemer Dolf Moesker heeft zich de laatste drie maanden totaal ondergedompeld in de historie van de bunkers. De stadsgids van Hattem ploegde wel 2 meter aan archiefstukken en boeken door. Reden is de openstelling van twee van de drie kazematten volgende week, op de Open Monumentendag. Voor hem als oud-commandant bij Defensie en tevens vrijwilliger bij het Nederlands Artilleriemuseum in Oldebroek extra fascinerend.

Veluwe