Volledig scherm
Archieffoto uit 2013, toen Piet Schuijn Nederlands kampioen stadsomroepen werd. © Henri van der Beek

Stadsomroeper van Hattem Piet Schuijn overleden

Piet Schuijn werd in 2011 stadsomroeper van Hattem. Twee jaar later had hij zich dat vak al zo eigen gemaakt, dat hij Nederlands kampioen werd in het omroepen. Ook in de jaren daarna haalde hij vaak het podium. Na een lang ziekbed is de Hattemer deze week overleden. Hij was 69 jaar.

Schuijn werd in Elburg geboren, maar verhuisde op zijn 21ste naar Hattem. ,,De familie handelde in fruit en groente en wilde de zaak uitbreiden’’ , vertelde Schuijn in 2016 aan de Stentor. ,,Er moest dus een groentewinkel komen in Hattem. Aan de Kruisstraat betrokken we een groot pand.’’ 

Schuijn voelde zich meteen thuis in de Hanzestad. ,,Ik houd van reuring. Dat vind ik in Hattem.’’ In 2011 werd Schuijn vrijwillig stadsomroeper in Hattem, waardoor hij een bekend gezicht werd in de stad. ,,Mijn vrouw winkelt nog wel eens in Hattem en dan loop ik graag met haar op. Als ik dan buiten de winkel sta en op haar wacht, sta ik nooit alleen. Zo is Hattem, sociaal.’’

Markt

Voor Stichting Markten Noord-Veluwe was Schuijn ‘marktmanager’, wat eigenlijk betekende dat hij marktmeester was. Zelf zei hij: ,,Ik ben gewoon Piet Schuijn.’’ Hij was verantwoordelijk voor de markten in Hattem, Wezep en Oldebroek. Die laatste blies hij in 2015 nieuwe leven in, toen er nog maar twee kramen overgebleven waren.

De laatste tijd was Schuijn ziek, zijn familie heeft het over een lange lijdensweg. Maandag overleed hij, op 69-jarige leeftijd.

  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

Veluwe