Het centrum van Hanzestad Hattem. ,,Lekker op een terrasje, jammer dat dat nu niet kan'', zegt oud-burgemeester Jan Willem Wiggers.
Volledig scherm
PREMIUM
Het centrum van Hanzestad Hattem. ,,Lekker op een terrasje, jammer dat dat nu niet kan'', zegt oud-burgemeester Jan Willem Wiggers. © archief Bram van de Biezen

Waarom zoveel mensen burgemeester van Hattem willen worden: ‘Het verbaast me niks’

Burgemeester van Hattem, het blijkt een populaire baan. Liefst 63 mensen reageerden op de vacature voor eerste burger van de Hanzestad. Dat lijkt misschien weinig, maar voor een burgemeestersvacature is het veel. ,,Leuke, mooie, populaire plaatsjes trekken over het algemeen meer sollicitanten’’, zeggen ze bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. 

Eerst maar even het aantal van 63 sollicitaties in perspectief plaatsen. Toen grote buurman Zwolle vorig jaar een nieuwe burgemeester zocht, kwamen er dertien brieven binnen. In Epe waren het er onlangs 26 en Oldebroek had 21 kandidaten. Elburg dan? Toch ook een prachtige Hanzestad en niet al te groot. Zelfs daar waren het er ‘maar’ 32. In sommige gemeenten moet de procedure zelfs over, omdat er te weinig (geschikte) kandidaten zijn.

Veluwe