Volledig scherm
© DG

180 uur werkstraf voor caissière uit Heerde die 45.000 euro uit kassa stal

HEERDE - Ex-hoofdcaissière Ria B. van de Plus-supermarkt in Heerde moet 180 uur werkstraf verrichten vanwege het stelen van 45.000 euro uit de kassa. In totaal werd er voor meer dan een kwart miljoen uit de kassa geroofd, maar B. kon wegens gebrek aan bewijs 'slechts' veroordeeld worden voor de 45.000 euro die ze toegaf gestolen te hebben.

Ria B. (48) werd er aanvankelijk van verdacht tussen 2009 en 2014 meer 254.000 euro uit de kassa en kluis van de Plus-supermarkt in Heerde te hebben weggenomen. Zij was de cruciale werknemer die kluis en geldautomaat moest vullen met geld uit de kassa's. Eenmaal betrapt door een bedrijfsrechercheur gaf Ria toe gestolen te hebben, maar niet meer dan 45.000 euro.

Meerdere mensen
Omdat de organisatie bij de Plus in Heerde zo geregeld was dat meerdere mensen in de kluis konden, kon niet bewezen worden dat Ria het complete verdwenen bedrag van 254.000 euro gestolen had. Ria en haar man Henry kochten onder meer auto's, drugs en vakanties van het geld, maar leefden ook weer niet zó extreem duur dat daarmee bewezen kon worden dat ze een kwart miljoen zou hebben gestolen, vond de rechter.

Ze werd daarom veroordeeld tot 180 uur werkstraf vanwege de diefstal van 45.000 euro. Haar man Henry M. die wist van de diefstal en het geld desondanks uitgaf aan mooie spullen, kreeg ook 180 uur werkstraf opgelegd. Hij werd ook veroordeeld voor drugsbezit. Met Ria en Henry gaat het nu overigens minder goed. Het geld is op, zij is haar baan kwijt en beiden leven van zijn uitkering.

Geen twijfel
Supermarktbaas Dick van den Hoven gaat er niet vanuit dat de rest van het geld door andere werknemers is gestolen. Hij kreeg van de verzekering 178.000 van de verdwenen 254.000 euro terug. ,,Ik heb geen reden te twijfelen aan de rest van mijn personeel,'' zei hij kort na de rechtszaak twee weken geleden.

Veluwe