Henriët Sellis brengt een bloemengroet aan de bemanning van de bommenwerper die op 3 april 1943 neerstortte bij Wapenveld. De grote herdenking is afgelast door de coronamaatregelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Henriët Sellis brengt een bloemengroet aan de bemanning van de bommenwerper die op 3 april 1943 neerstortte bij Wapenveld. De grote herdenking is afgelast door de coronamaatregelen. © Jan Nitrauw

Alleen of met twee: op deze ‘vreemde’ manier herdenkt de Noord-Veluwe neergeschoten militairen

VideoEen bloem, een knik en stilte. Terwijl grote activiteiten rondom 75 jaar bevrijding zijn afgelast, gaat in dezelfde periode het herdenken van oorlogsslachtoffers in Wapenveld, Epe en Gortel door. ,,Het is heel vreemd om dit met twee te doen.”

Het is nog vroeg als Henriët Sellis en Jan Nitrauw langs het Apeldoorns Kanaal lopen. Ze zijn deze vrijdagochtend onderweg naar de plek waar op 3 april 1943 net buiten Wapenveld een bommenwerper neerstortte. Sellis draagt een bloemstuk, dat zij ter ere van de zeven omgekomen bemanningsleden op het monument zet. ,,De bezoekers, de schoolklassen, de legerpredikant; ze zijn er allemaal niet”, verzucht Nitrauw van Comité Molen de Vlijt.

Veluwe